ІДЕЯ. У Луганську створено товариство «Місто друзів» для братів наших менших. Її автор, Тетяна Лозовська, відтоді, як сім’я змінила міську квартиру на приватний будинок, постійно змушена «влаштовувати» долі таких підкидьків через власну співчутливість.

— Помер господар — і пес став безпритульним. Купили цуценя, воно підросло, виявилося не такої породи — вигнали. Господарі продали будинок, виїхали, а собаку залишили. Жаліслива бабуся підгодовує песика біля під’їзду, у собаки в підвалі народжуються цуценята. Виникає дворова зграя. Частіше — так, — розповідає про свої спостереження Тетяна.

Але де ж порядок, славнозвісне «ми відповідаємо за тих, кого приручили»? І хто поручиться за те, що інша бабуся не зіткнеться з агресивною зграєю, а онук її не злякається гавкоту?

  Тож ми з однодумцями об’єдналися в товариство, півроку тому зареєстрували свою громадську організацію і створили сайт в Інтернеті «Місто друзів», щоб нас можна було легко знайти, — ділиться досвідом  Т. Лозовська. — Допомагаємо тваринам, що загубилися, знайти господарів. Шукаємо для чотириногих «безпритульників» сім’ю. І водночас пропонуємо створити центр стерилізації бездомних тварин й таким чином розв’язати проблему розростання їхньої популяції. А оскільки стерилізація — це операція, то наші активісти організували транспорт для доставки у ветеринарну клініку, а волонтери «Міста друзів» надають притулок у своїх домівках тваринам на десять поопераційних діб, аби підлікувати. Ми уклали з ветеринарами договір про зниження ціни за операцію на 40%. Крім того,  збираємо пожертви і завдяки цьому навіть безкоштовно допомагаємо зробити таку операцію тваринам, господарі яких дбайливі, але малозабезпечені люди.

Т. Лозовську радує те, що до них  звертаються й підприємства.  Собаки потрібні всім — охоронна функція актуалізується. Відтепер можна цивілізовано контролювати чисельність такої «умовно доглянутої» зграї помічників сторожа. Після операції кожен пес отримує червоний нашийник. Це означає, що ми подбали і про вакцинацію проти численних собачих хвороб. До речі, у Німеччині — штраф за викинуту на вулицю домашню тварину 25 тисяч євро.