Нікого не залишили байдужими останні події в нашій країні. Саме процесам, які нині розгортаються в державі, присвячено виставку «Україна єдина», яка стартувала в Черкаському обласному художньому музеї. Митці на своїх полотнах відтворили різні куточки нашої країни, закликаючи до підтримки територіальної цілісності.

Проведення виставки ініціювали фахівці музею у співпраці з обласною організацією Національної спілки художників України. Ідею мистецького проекту підхопила загальноукраїнська акція «Єдина країна».

Художники зобразили у своїх роботах краєвиди Черкащини, Закарпаття, Слобожанщини та Криму. Також представлено картини у незвичних авторських стилях, деякі з них оздоблено аплікацією та вишивкою. Чільне місце на виставці посіли яскраві роботи молодої київської художниці Марії Діордічук.

Темою її картин стали події, які розгорталися на Майдані.

— Свої полотна я створювала на Майдані. Лунали вибухи, свистіли кулі. Було невідомо, що станеться наступної миті. Тому була постійно готова до команди швиденько збирати мольберт і фарби й рушати далі, — розповідає художниця. — Можливо, через те у всьому, що написала за цей період, переважають емоції, яскраві кольори. Та хіба стримаєшся, коли таке відбувається навколо тебе, на твоїх очах…

Участь у виставці взяли й вихованці Черкаського державного бізнес-коледжу. Плакати, які представили студенти, гостро й лаконічно демонструють протест проти розділення країни, проти воєнних дій та расової ворожнечі.

— Особисто я вражена нашим народом. Хоча ще рік тому кожен із нас був, так би мовити, сам по собі, і заклики зберігати мир здавалися неактуальними. Тепер ми — єдині, — зазначила завідувач відділенням дизайну Черкаського бізнес-коледжу Валентина Музиченко. — Я запропонувала студентам взяти участь у цьому проекті й отримала позитивний відгук.

Студенти представили свої проекти у формі плакатів. Адже роботи в такому жанрі, що є мистецтвом візуального послання, — один із найсильніших засобів переконання.

— Плакат починається з ідеї. От коли вона вже є і ти її добре обдумав, то можна починати роботу над її втіленням: чи то на папері, чи то на комп’ютері, — ділиться досвідом учасниця заходу, студентка бізнес-коледжу Анжела Алікіна. — Ми часто беремо участь у мистецьких заходах. Це дає нам змогу і на роботи інших подивитися, і свої показати.