ПОВІТРОПЛАВАННЯ

Відбувся І фестиваль повітроплавання «Ульотний Чернігів»

Гнатися за лисицею, виявляється, можна не лише в лісі, а і в небі. Це специфічне конкурсне завдання під час змагань аеростатів: один з них виступає в ролі «рудої хитрунки» і летить уперед, решта на неї «полює», тобто намагається приземлитися максимально близько. Ще одна «розвага» пілотів повітряних куль — скидання маркерів, тобто 900-грамових мішечків з піском, якими слід влучити у визначену на землі ціль.

Такими цікавими подробицями поділився напередодні змагань керівник федерації повітроплавання Чернігівської області та організатор фестивалю Геннадій Свіркул. Він — професійний льотчик і говорить, що на власному досвіді переконався: аеростати — найбезпечніший вид транспорту. Польоти на них — це здоров’я і позитив: «Ми літаємо, щоб люди частіше дивилися в небо»…

До теми суєтного і вічного звернувся також архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, який уже одного разу піднімався на повітряній кулі і з підхмарної висоти кропив Чернігів святою водою. Цього разу він вирішив повторити освячення міста хрестом, який привіз з Єрусалима. Владика переконаний, що молитва у високості має допомогти землякам піднятися і на моральну висоту, і на духовну, і на матеріальну.

Всього на фестиваль прибуло 10 команд з різних куточків України: Житомира, Тернополя, Кам’янця-Подільського, Львова, Феодосії, Києва… І хоч рясний дощ весь час тримав у напрузі, на центральній площі міста зібралася велика кількість глядачів, котрі прийшли побажати удачі чернігівській команді та учасникам першого польоту — владиці Амвросію і міському голові Олександру Соколову. Підготовка до старту стала справді грандіозним видовищем, адже куля, якій належало піднятися в повітря, є найбільшою у Східній Європі і має висоту 9-поверхового будинку. Навіть лежачи на боці посеред площі, вона була вищою за театр і всі навколишні будівлі.

Нарешті аеростат готовий, а небо розпогодилося. Куля плавно здійнялася вгору і попливла у бік Десни. А через кілька годин відбулося неймовірно красиве шоу над річкою Стрижень у центрі міста. Чернігівці спостерігали танець сяючих (завдяки підігріву полум’ям куль у нічному небі.