Протягом двох днів у миколаївському Южноукраїнську обговорювали питання щодо вдосконалення системи захисту атомної електростанції. А відбувалося це за участі представників PNNL (Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії, США), корпорації «ТСМ Group» (Україна), Держатомрегулювання України, дирекції ДП НАЕК «Енергоатом» і фахівців Южно-Української АЕС (ЮУАЕС). 

Нині в рамках проекту модернізації фізичного захисту ЮУАЕС реконструюють систему доступу персоналу на територію атомної станції: замінюють застаріле обладнання, оновлюють контрольно-перепускні пункти. На них, наприклад, змонтовані системи цілодобового відеоспостереження. Ці й інші заходи дадуть змогу модернізувати систему доступу до захищеної зони АЕС.

Реконструйована частина системи вже перебуває в дослідній експлуатації. Під час модернізації, що проходить коштом НАЕК «Енергоатом», використовується обладнання вітчизняних виробників.

Наступним комплексом робіт з удосконалення системи фізичного захисту Южно-Української атомної станції стане посилення захисту особливо важливих зон АЕС. Тому на цьому етапі до реалізації проекту долучилася Тихоокеанська північно-західна національна лабораторія. У рамках Міжнародної програми зі співпраці в ядерній галузі американська сторона запропонувала НАЕК «Енергоатом» технічну допомогу, яка полягає у фінансуванні робіт з проектування автоматизованого комплексу фіззахисту для енергоблоків ЮУАЕС. Проект розробляють фахівці української корпорації «ТСМ Group» спільно з Харківським інститутом «Енергопроект».  Окремі його розділи вже пройшли експертизу в Держатомрегулюванні, за результатами якої отримали позитивну оцінку експертної комісії.

Під час робочої зустрічі на ЮУАЕС йшлося про вже досягнуті результати і про перспективи подальшої українсько-американської співпраці. Коментуючи підсумки діалогу, заступник генерального директора ЮУАЕС з фізичного захисту та режиму Іван Жебет підкреслив, що обладнання, автоматика, програмне забезпечення, які використовуються у процесі модернізації системи фіззахисту атомної станції, — вітчизняного виробництва, і роботи виконують українці. Щодо корпорації «ТСМ Group», то вона починала реконструкцію — вона її і продовжує. Що ж стосується фінансової допомоги з боку Міністерства енергетики США, яку реалізує PNNL, то ЮУАЕС вдячна за її надання й надалі сподівається на подальшу співпрацю.