Американський посол у Південній Кореї оговтується від нападу в одній з лікарень Сеула. Під час зустрічі у культурному центрі «Седжон» Марка Ліпперта атакував чоловік із 25-сентиметровим ножем у руках. До того, як нападника нейтралізувала поліція, він встиг порізати послу нижню частину обличчя.

Зловмисником виявився 55-річний політичний активіст Кім Кі-Чен. Він кинувся на посла, вигукуючи націоналістичні і антиамериканські гасла.

Посольство США у Південній Кореї відреагувало на інцидент:

«Як ви усі вже чули від речників у Вашингтоні, США засуджують цей безглуздий акт насильства».

Кім Кі-Чен виступає за об’єднання двох Корей і за припинення Сеулом спільних зі Сполученими Штатами військових навчань. У 2010 році активіст кинув камінь у посла Японії, за що був засуджений до двох років умовного строку.

«Ми шкодуємо, що це сталось. Такі дії проти дипломатів є неприпустимими», — заявив речник міністра закордонних справ Південної Кореї, — «Ми поставились до цього інциденту з усією серйозністю, адже йдеться про представника США, нашого основного союзника»

У понеділок Південна Корея і США розпочали новий етап масштабних спільних військових навчань. Пхеньян запустив дві ракети малої дальності у бік Японського моря на знак протесту. 

Copyright © 2015 euronews