ХТО МИ І ЗВІДКИ? 

Ніхто не дослідить краще свою малу батьківщину, ніж місцеві краєзнавці

Вийшло у світ історико-документальне дослідження «Чорнобаївщина. Нариси історії населених пунктів». Як розповіла його автор, відома на Черкащині краєзнавець, лауреат престижних премії імені Максимовича та літературно-мистецької премії імені Старицького Марія Приліпко, це тільки перша частина об’ємного двотомного видання, в якому на основі архівних матеріалів, стародруків, документів, енциклопедичних видань, численних публікацій періодики автор дослідила історію кожного населеного пункту району, зокрема й затоплених водами Кременчуцького водосховища сіл, — від найдавніших часів до сьогодення.

За словами голови райдержадміністрації Юрія Клименка, цінність цієї книжки ще й у тому, що в ній зібрано спогади й згадано імена приблизно десяти тисяч краян, тих, хто творив і нині творить історію району. По суті з маленьких крупинок зібрано багатющий матеріал з історії краю. Видання стало щедрим дарунком жителям з нагоди 60-ї річниці з дня утворення області та 90-річчя району.

Як прокоментував подію директор Інституту історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України професор Василь Мельниченко, в Чорнобаївському районі напрацьовано значний досвід дослідження історії населених пунктів. Тут за підтримки місцевої влади реалізують програму, якою передбачено вивчити й видати комплексну працю з історії кожного села.

Марія Приліпко — самовіддана дослідниця історії своєї малої батьківщини. Багато років пропрацювавши на педагогічній ниві, вона як ніхто інший розуміє важливість вивчення й донесення до нинішніх і прийдешніх поколінь знань про минуле краю, де переплелися героїчні і трагічні сторінки історії. Досвід Чорнобаївського району щодо залучення до вивчення й популяризації знань про свій рідний край заслуговує поширення й усілякої підтримки. Адже ніхто не дослідить краще свою малу батьківщину, ніж місцеві краєзнавці.

Як вважають науковці, видана понад 40 років тому завдяки зусиллям і громадянській позиції видатного державного і громадського діяча Петра Тронька 26-томна «Історія міст і сіл України» застаріла, хоч і містить важливі й не підвладні ідеологічній кон’юнктурі довідкові матеріали, які уточнюють час виникнення населених пунктів, основні події в різні періоди їхньої історії, дають інформацію про археологічні, архітектурні, історико-культурні пам’ятки тощо. Вона поки що залишається найповнішим літописом українських міст і сіл.

Час, однак, не стоїть на місці. Очевидно варто, розпочавши з місцевого рівня, створити нове видання загальноукраїнського масштабу, де б історичні події були викладені з найбільшою повнотою й достовірністю.