Останнім часом шквал скарг сиплеться на роботу головного управління Держземагентства України в Черкаській області та реєстраційних служб. Скарги надходять з усіх районів. 

В управлінні Держземагентства твердять, що вже й так працюють краще, ніж наприклад торік. Не всі люди, однак, згодні з такою оцінкою. Це підтвердила й селекторна нарада з керівниками районів, яку провела облдержадміністрація. Ідеться про практику надання земельних ділянок без урахування думки громади та місцевої влади. Не поодинокі приклади, коли фермери, які роками обробляли землю, через бюрократичні рогатки втрачають її мало не за день.

— Доки вони збирають документи на переоформлення оренди, — пояснив голова ОДА Юрій Ткаченко, — знаходяться особи, які поспіхом отримують ці наділи. Зрозуміло, за які заслуги. Причому ці особи навіть не мають виробничої бази.

А ще земельні ділянки часто пріоритетно отримують великі компанії, які не підтримують контактів із сільрадами і не створюють нових робочих місць.

Щодо реєстраційної служби. Хоч в обласному управлінні юстиції звітують: затримок із реєстрацією в області немає, і нарікають на брак кадрів. Та, як зауважує Юрій Ткаченко, ця позитивна статистика щодо розгляду заяв штучна. У реєстраційній службі просто просять заявників приносити договори на реєстрацію невеликими партіями, тому документи роками відлежуються у підприємців. В ОДА є сигнали про те, що з людей за реєстрацію договорів і далі беруть хабарі.

Громадянам в ОДА радять звертатися до правоохоронців, а ще негайно віднести всі свої заяви до реєстраційної служби, щоб усі побачили реальну статистику. А ще в облдержадміністрації вимагають замінити весь керівний склад вищеназваних підрозділів, щоб навести порядок у їхній роботі.