ШАНА. На Свято-Троїцькому соборі в Сумах відкрили  меморіальну дошку на честь авторів цієї пам’ятки національного значення  архітекторів батька й сина Карла і Густава Шольців.  

Як повідомив головний архітектор Сум Володимир Биков, так нинішнє покоління сумчан віддає данину поваги і пам’яті талановитим зодчим, чиї імена поки що залишаються маловідомими широкому загалу. І лише завдяки активним пошукам останнім часом вдалося відкрити нові сторінки їхнього життя. Зокрема знайти родичів, установити з ними зв’язки. Тож на церемонію відкриття дошки завітав правнук Карла Шольца Володимир Шольц із родиною, яка нині мешкає у Санкт-Петербурзі.

Розпочавши будувати Свято-Троїцький собор у 1901 році, батько із сином  завершили роботу 1914-го. У складній ситуації, пов’язаній із першою світовою війною, так і не вдалося освятити храм, який вважають останнім в Україні, спорудженим до революції 1917 року.

Цікаві штрихи. Собор будували на кошти відомого мецената цукрозаводчика Павла Харитоненка. Спершу планували, що за роботу візьметься відомий архітектор Олексій Щусєв — автор мавзолею Володимира Леніна. Однак через зайнятість той відмовився від замовлення, а за проект узялися Шольци.

Батько із сином зробили вагомий внесок у розвиток вітчизняної архітектури. Вони  брали участь у реконструкції Національного культурного заповідника в Качанівці на Чернігівщині, виконали інші відомі архітектурні проекти.

У 1980-х роках собор реставрували, тривалий час там розміщувався орган, який нині в приміщенні обласної філармонії. А Свято-Троїцький храм став справжньою архітектурною перлиною Сум.