У селі Наддніпрянське Херсонської області в Інституті зрошуваного землеробства НАН України заклали першу експериментальну плантацію крокусів — квіток, з тичинок яких отримують найдорожчу у світі спецію — шафран.

Як розповіла доктор сільськогосподарських наук Галина Балашова, «технології вирощування нішевих культур, як правило, випробовують фермери методом спроб та помилок. Тепер до вивчення рентабельності «новоселів» і відпрацювання прийомів агротехнологій застосують і науковий підхід».

Десять кілограмів бульб крокусів для нової плантації площею чотири сотих гектара інституту подарував фермер із селища Любимівка Каховського району Олег Демченко, який уже кілька років збирає непогані врожаї «короля спецій».

Експеримент розрахований на кілька років. Посівний матеріал вирощуватимуть у пробірці, щоб оздоровити бульби і розмножити їх. А вже до 2021 року планують отримати і сам шафран.

За словами директора Інституту зрошуваного землеробства члена-кореспондента Національної академії аграрних наук Раїси Вожегової, крім крокусів тут планують ставити досліди і зі спаржею. Цей делікатесний овоч уже висаджують в обраних районах області.