Про те, що земля є годувальницею, знають усі, але до цього часу значні прибутки вона приносить здебільшого латифундистам. Крім того, у приватному використанні перебуває багато необлікованої землі. В результаті держава і місцеві бюджети втрачають чималі кошти. Тому треба навести лад  у цьому питанні, щоб наші аграрії могли працювати прозоро і в нормальних умовах, а державна скарбниця наповнювалася.

Така робота з обліку земель в областях проводиться уже півтора року, і вже є певні зрушення, але процес іде повільніше, ніж того вимагає час і обставини. Зокрема тому, що в районах не вистачає державних реєстраторів. Є й інші чинники, що гальмують роботу. Про це в Полтаві під час «круглого столу» з означеної тематики розповіла голова Державної реєстраційної служби України Ганна Онищенко.

За її словами, служба спільно з Мін’юстом роблять усе можливе для того, щоб якомога більше зареєструвати договори оренди, прибрати черги. До кінця року планується зареєструвати не менше мільйона таких договорів, що поліпшить життя аграріям і зменшить соціальну напругу. А це непросто, враховуючи, що в районах працює максимум 2 реєстратори. Щоб у стислі строки досягти бажаного, Мін’юст пропонує залучати до цієї роботи реєстраторів з інших районів. Уже найближчим часом реєстраційні служби міських управлінь юстиції Полтави, Кременчука та Комсомольська допомагатимуть у реєстраційній роботі колегам Чорнухинського, Козельщинського та Оржицького районів, де на район передбачено тільки по одному реєстратору. А також колегам із Диканського й Машівського районів.

Надзвичайно актуальна на Полтавщині проблема реєстрації договорів оренди земель сільгосппризначення. В області таких земель — 78% від загальної земельної площі. Тут ця робота проводиться дещо швидшими темпами, ніж загалом по країні.

Начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції у Полтавській області Ірина Яковлєва повідомила, що  добилися значного скорочення терміну реєстрації — із 14 до 5 днів. Цьому посприяли спільні наради з представниками Держземагентства та аграріями. У ситуації, якщо в документах, що підтверджують виникнення, перехід і припинення речових прав на земельну ділянку, вказано їх кадастровий номер, заявник — полтавець не зобов’язаний подавати витяг із державного земельного кадастру на таку ділянку.

Заяву в реєстраційну службу можна принести особисто, надіслати поштою та через Інтернет. За рік дії онлайн-запису (з 4 червня минулого року) ним скористалися понад 33,5 тисячі осіб. А з початку 2014 року за здійснення державної реєстрації до держбюджету надійшло понад 3 мільйони гривень.   

 Про успіхи в області у цій роботі свідчить і такий факт. Якщо за 2013 рік реєстратори Полтавщини зареєстрували 14 тисяч прав оренди сільгоспземель, то за 5 місяців цього року — вже 22 тисячі. На цей час Полтавська область посідає перше місце в Україні щодо кількості зареєстрованих прав оренди. Станом на 1 червня 2014-го середнє навантаження на одного державного реєстратора прав на Полтавщині становило 803 заяви, тобто за день людина розглядала 18 заяв. Це високі показники. На цю дату державними реєстраторами задоволено 62 653 заяви, або 98%.