У білоруських Раубичах наші хлопці провели відмінну гонку: нав’язували серйозну боротьбу сильним суперникам і навіть лідирували впродовж половини дистанції!

Уперше українська збірна вийшла вперед за кілометр до закінчення першого етапу, коли Віталій Труш, використавши по одному додатковому патрону на кожній стрільбі, ліквідував 9-секундне відставання від білоруса Павла Поплавського і довів свій відрізок до перемоги.

На другому етапі виступав Назарій Цебринський. З огляду на результати індивідуальних гонок у Раубичах другий етап викликав, мабуть, найбільші побоювання у складі нашої збірної, але Цебринський витратив три запасних патрони на стрільбі, а в швидкості виявився кращим. Передаючи естафету першим, Цебринський, у парі із суперником з Росії, збільшив до хвилини відрив від представників Норвегії, Білорусі й Швейцарії. Завершальний етап став дуеллю Дмитра Івасенка і росіянина Кирила Стрельцова. На жаль, три запасних патрони завадили українцеві створити гучну сенсацію турніру.

У підсумку збірна Росії здолала дистанцію за 1 годину 04 хвилини 01.2 секунди. Українці відстали на 37.7 секунди, представники Норвегії — на 2 хвилини 02.5 секунди.

Ця медаль стала четвертою для збірної України в Раубичах. Раніше Юлія Журавок завоювала «золото» в індивідуальній гонці і «бронзу» в гонці переслідування серед юніорів (вік — 19—21 рік), а Ганна Кривонос — «золото» в індивідуальній гонці серед дівчат (до 19 років).

Здобута хлопцями нагорода — третя медаль нашої юнацької естафети за час виступів на чемпіонатах світу: двічі бронзовий успіх наші естафетні трійки святкували у 2003-му і 2005 році. Нинішнє «срібло» поки найвище досягнення українських юнаків. Украй  приємно, що успіху хлопці домоглися не лише завдяки гарній стрільбі, а й — відмінному ходу дистанцією, показавши другий чистий час на лижні, повідомляє прес-служба Федерації біатлону України.

Попри те, що заключний день змагань і останні гонки турніру — естафети у юніорок і юніорів вийшли безмедальними, — виступ української збірної на юніорському чемпіонаті світу можна назвати кращим в історії української збірної. 

 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»