Вісім казанів по сорок літрів — стільки найсмачніших голубців приготували господині, які брали участь у гастрономічному святі в селищі Великий Бичків на Рахівщині. На їх виготовлення пішло сімдесят п’ять кілограмів рису й 40 кілограмів м’яса. Ще у двох великих казанах голубці готували просто під час фестивалю на відкритому вогні, тож могли частувати ними всіх гостей.

Бичківські жителі вкотре дивували різноманітністю голубців. Фото автора

Традиційний для гірського селища Фестиваль голубців не проводили останні три роки, і ось тепер, відродивши його, організатори влучили в «десятку». У Великому Бичкові майже десять тисяч жителів, у гості до них приїхали ще сотні, і всіх їх треба було нагодувати. Туристи захоплено смакували  голубцями з виноградних та бурякових листків, овочевими,  з грибами, із квашеною капустою, зі шкварками, пісними, лінивими, з перловкою і кукурудзяним борошном, локшиною, томатами, солодким перцем. М’ясо використовують різне: курятину, свинину, телятину, баранину.  Цього разу накрутили голубців навіть зі страусиним м’ясом. А загалом усіх видів було аж 36!

Особливо здивували голубці завбільшки з мізинчик — до 3 сантиметрів. «Їх можна одразу ковтати. І в кого з господинь найменші голубці, та вважається найкращою, — сказав голова селищної ради Йосип Божук. — Підготували це масштабне свято спільними зусиллями десятки земляків, і через це його успіх ділимо на всіх».

Дегустації супроводжувалися виступами народних музик, демонстрацією виробів декоративно-вжиткового мистецтва, які виготовили місцеві майстри. На трибунах стадіону вболівальників зібрав матч юних футболістів у межах турніру імені Івана Яремчука — футболіста родом з Великого Бичкова, екс-гравця київського «Динамо» його золотих часів. А зі сцени до вечора лунали пісні у виконанні учасників професійних і самодіяльних артистів, які з’їхалися з різних куточків області.

— Колоритними закарпатськими фестивалями ми приваблюємо в край туристів, — зазначив голова облдержадміністрації Геннадій Москаль. — З початком сезону на Закарпатті щовихідних відбуваються різноманітні народні гуляння, які відвідують багато гостей. Цьогоріч кількість туристів у краї за Карпатами збільшилася в різних районах від трьох до десяти разів.