Вісім казанів по сорок літрів — стільки найсмачніших голубців приготували господині, які брали участь у гастрономічному святі в селищі Великий Бичків на Рахівщині. На їх виготовлення пішло сімдесят п’ять кілограмів рису й 40 кілограмів м’яса. Ще у двох великих казанах голубці готували просто під час фестивалю на відкритому вогні, тож могли частувати ними всіх гостей.
Традиційний для гірського селища Фестиваль голубців не проводили останні три роки, і ось тепер, відродивши його, організатори влучили в «десятку». У Великому Бичкові майже десять тисяч жителів, у гості до них приїхали ще сотні, і всіх їх треба було нагодувати. Туристи захоплено смакували голубцями з виноградних та бурякових листків, овочевими, з грибами, із квашеною капустою, зі шкварками, пісними, лінивими, з перловкою і кукурудзяним борошном, локшиною, томатами, солодким перцем. М’ясо використовують різне: курятину, свинину, телятину, баранину. Цього разу накрутили голубців навіть зі страусиним м’ясом. А загалом усіх видів було аж 36!
Особливо здивували голубці завбільшки з мізинчик — до 3 сантиметрів. «Їх можна одразу ковтати. І в кого з господинь найменші голубці, та вважається найкращою, — сказав голова селищної ради Йосип Божук. — Підготували це масштабне свято спільними зусиллями десятки земляків, і через це його успіх ділимо на всіх».
Дегустації супроводжувалися виступами народних музик, демонстрацією виробів декоративно-вжиткового мистецтва, які виготовили місцеві майстри. На трибунах стадіону вболівальників зібрав матч юних футболістів у межах турніру імені Івана Яремчука — футболіста родом з Великого Бичкова, екс-гравця київського «Динамо» його золотих часів. А зі сцени до вечора лунали пісні у виконанні учасників професійних і самодіяльних артистів, які з’їхалися з різних куточків області.
— Колоритними закарпатськими фестивалями ми приваблюємо в край туристів, — зазначив голова облдержадміністрації Геннадій Москаль. — З початком сезону на Закарпатті щовихідних відбуваються різноманітні народні гуляння, які відвідують багато гостей. Цьогоріч кількість туристів у краї за Карпатами збільшилася в різних районах від трьох до десяти разів.