Днями голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський та Регіональний представник управління верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні Олдріх Андрисек підписали меморандум щодо надання допомоги малозабезпеченим тимчасовим переселенцям, зокрема з Донецької й Луганської областей. Згідно з домовленостями, ООН надасть Дніпропетровщині приблизно два мільйони доларів США, які мають піти зокрема на ремонт житла для тимчасових переселенців. Обласна влада вже підібрала будівлі, у яких люди можуть перезимувати і які можна відремонтувати в найкоротший термін. Представники ООН оглянули ці приміщення і вже готові профінансувати ремонт частини з них.

«Ми намагаємося за допомогою облдержадміністрації знайти приміщення, які можна швидко відремонтувати. ООН надасть приблизно два мільйони доларів. Якщо порахувати й одноразовий посуд, який отримають переселенці, там буде 4 мільйони 500 тисяч гривень. Ми ще не враховуємо теплий одяг, взуття, ковдри. Сподіваємося на конкретний результат. Для житла — максимально за два місяці, для решти — протягом двох тижнів», — пояснив Олдріх Андрисек.

Ігор Коломойський подякував представникам ООН за допомогу і пообіцяв, що в Дніпропетровську взимку нікому не дадуть замерзнути на вулицях. «Це крок, завдяки якому ми побачили, що не самі намагаємося впоратися з цими проблемами. Ми раді прийняти всіх, хто до нас прийде. Я впевнений, що ми нікому не дамо замерзнути на вулицях нашого міста, — наголосив голова Дніпропетровської обл?держ?адміністрації. — Проблема біженців існувала в різних країнах, на різних континентах. Ми завжди бачили ці події по телевізору і ніколи не думали, що таке може бути в нас. Якщо будуть сильні морози, а в Луганській і Донецькій областях не почнеться підготовка до зими, кількість тимчасових переселенців із цих регіонів може збільшитися. Ми повинні бути готові».

За офіційними даними, нині у Дніпропетровській області 38 тисяч тимчасових переселенців. За меморандумом, гроші також спрямують на виплати допомоги малозабезпеченим переселенцям, пенсіонерам, які змушені покинути домівки, бо опинилися в зоні Антитерористичної операції. Передбачають, що додаткові кошти від ООН отримають близько тисячі сімей малозабезпечених переселенців.

До речі, Міжрегіональне представництво управління верховного комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні вже сьогодні допомагає ремонтувати будівлі, в яких живуть переселенці, надає їм гуманітарну допомогу. Це непродовольчі товари, продуктові набори тривалого зберігання. Крім того, найбільш вразливі категорії переселенців отримують разову грошову допомогу. Співробітники представництва ООН також ведуть координаційну роботу та надають правову допомогу.