85-ті роковини Голодомору 1932—1933 років Україна і світ відзначають масштабними заходами. Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті», міжнародний форум «Україна пам’ятає, світ визнає», меморіальна сесія Верховної Ради, присвячена пам’яті жертв Голодомору, відкриття виставки «Україна 1932—1933. Геноцид голодом» та загальнодержавні жалобні заходи, що відбудуться 24 листопада, покликані вшанувати вбитих у 1932—1933 роках, інформує Український інститут національної пам’яті.

Слід пам’ятати: геноцид нашого народу вчинили ті, чиї нащадки досі не хочуть випустити Україну зі своїх імперських лабет. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Свідомі й цілеспрямовані дії вищого керівництва Радянського Союзу й Української РСР на чолі зі Сталіним, що були розраховані на придушення українського національно-визвольного руху та фізичне знищення частини українських селян, призвели до штучного масового голоду, який забрав життя понад 3,9 мільйона українців. При цьому 1 мільйон — діти віком до 10 років. Втрати ненародженими — понад 6,1 мільйона. Прогресивний світ визнає конфіскацію врожаю зернових та інших продуктів харчування у селян впродовж 1932—1933 років спланованим убивством. Адже радянська влада мала значні запаси зерна в резервах та експортувала його за кордон під час Голодомору, забороняла та блокувала виїзд голодуючих поза межі Української республіки, не приймала допомогу для них з-за кордону.

За цей злочин ніхто не поніс покарання. Упродовж десятиліть масове вбивство людей штучним голодом не лише навмисно замовчували, а й навіть забороняли про нього згадувати.

Але «Ми пам’ятаємо! Ми сильні!» — саме під таким гаслом відбуваються національні заходи пам’яті до 85х роковин геноциду. А серед візуальних образів — український солдат на тлі Меморіалу пам’яті жертв геноциду й свіча-куля. Слоган міжнародної кампанії — «Україна пам’ятає — світ визнає!»

«Пам’ять про Голодомор єднає українців у нашій державі та в інших країнах, де вони живуть. Вона стала важливим елементом національної ідентичності. Ця пам’ять важлива також як застереження, що може статися з народом, який не зумів захистити свою свободу. Ми не забули жахи 1932—1933 років і готові нині захищати свою незалежність зі зброєю в руках», — зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Він також повідомив, що до Дня пам’яті жертв Голодомору відбудеться кілька масштабних заходів на державному рівні. Зокрема, в столичній Опері пройде мистецька акція, організована Міністерством культури. Пам’ятні заходи за участі керівництва держави відбудуться і в Мистецькому арсеналі та біля Меморіалу жертвам Голодоморів.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»