За контрактом із ПАТ «АвтоКрАЗ» Державне підприємство «45 Експериментально-механічний завод» (ДП «45 ЕМЗ») має виготовити 209 автоцистерн з перевезення пального для Арабської Республіки Єгипет. Торік вінничани відправили перші сто резервуарів, а в цьому році виробили чергову партію, частина якої — 30 автоцистерн — днями власним ходом попрямували в одеське місто Іллічівськ, звідти їх судном доставлять замовнику. «Завдяки контракту вперше за роки незалежності підприємство вийшло на серійне виготовлення цієї продукції. Замовлення дало нам змогу наростити обсяги виробництва, підвищити заробітну плату працівникам. У наших планах значно збільшити обсяг реалізації продукції машинобудування та розширити штат майже удвічі», — сказав керівник «45 Експериментально-механічного заводу» Микола Чумак.

Слід зазначити, що кілька років тому два вінницькі підприємства Міноборони перебували у надто складному становищі. Задля їхнього збереження влітку минулого року керівництво області та міста, концерну «Укроборонпром» та ДП «45 ЕМЗ» підписали Меморандум про співпрацю, який, зокрема, передбачає реорганізацію цього підприємства шляхом приєднання до нього ДП «732 ремонтний завод». Завдяки цьому, а також власній ініціативі з пошуку замовлень підприємство стало на шлях розвитку.

Своїм ходом автоцистерни вирушили у порт. Фото надане автором

Міська рада надала йому пільги зі сплати земельного податку. Разом з тим виконуючий обов’язки міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов зазначив: «Важливо залучати інтерес армії та відпрацьовувати відповідні замовлення від оборони». ДП «45 ЕМЗ» — провідне у галузі підприємство з виробництва технічних засобів транспортування, заправки, перекачування і зберігання нафтопродуктів, потребує модернізації обладнання, залучення кредитних ресурсів. Голова облдержадміністрації Анатолій Олійник запевнив, що місцева влада готова надавати ДП «45 ЕМЗ» підтримку у вирішенні проблем: «Для колективу заводу відправлення чергової партії автоцистерн за міжнародним контрактом — знакова подія. Ми будемо працювати над можливостями залучення коштів для модернізації обладнання. Певні наробітки уже є, і це підприємство може зайняти свою нішу на світовому ринку навіть в умовах жорсткої конкуренції».