Майже рік представники болгарської діаспори Миколаєва та співробітники Миколаївського краєзнавчого музею збирали експонати для нової експозиції. Вони хотіли показати миколаївцям унікальні предмети старовини етносу. Основним місцем пошуку стало поселення Тернівка, в якому компактно проживають представники цієї національності.

Нині це мікрорайон Миколаєва, а виникло воно 1802 року на місці мусульманської торговельно-хліборобської факторії. 67 перших болгарських колоністів були вихідцями з Адріанопольського вілаєту Східної Фракії. Вони, як і тисячі інших болгар, змушені були тікати від гніту Османської імперії. На новому місці люди займалися хліборобством, вівчарством, розвинули садівництво та виноградарство, започаткували поливне овочівництво. Працьовиті болгари разом із представниками інших національностей піднімали економіку Миколаївщини, збагачували її культуру. Нині в області живе понад п’ять з половиною тисяч представників цього етносу.

На відкритті виставки виступив доцент кафедри політології Національного університету ім. В. Сухомлинського Володимир Гамза, який свою наукову діяльність присвятив вивченню особливостей міжнаціональних відносин в області. Він зазначив, що болгар тривалий час сприймали як чужинців, але завдяки своїй працьовитості та щирості вони стали частиною великої багатонаціональної родини. Болгари зберегли традиції, культуру, мову.

Віце-президент Асоціації болгар України Світлана Драгнєва подарувала музеєві національні костюми, замовлені для виставки в Болгарії. Порадували присутніх і вихованці дитячої недільної болгарської школи, у виконанні яких звучали вірші та пісні болгарською мовою. З історією й культурою Тернівки знайомлять документи, родинні фото, побутові й особисті речі. Розглядаючи теслярські інструменти, вироби ковалів, гончарів, ткачів, вишивальниць, можна більше дізнатися про розвиток ремесел і промислів у колонії. Про календарні та сімейні звичаї розповідають мартиниці та сурвачка, весільні фото й одяг. До речі, в експозиції представлено весільну сукню, яка зберігається в одній з болгарських родин з 1954 року.