ЛЕГКО В БОЮ!

Чернівецькі рятувальники відпрацювали взаємодії з ліквідації масштабного вибуху газу

Багато хто з випадкових перехожих одного з міських «спальних» мікрорайонів Чернівців не на жарт злякався, коли за потужними вибухами, що прогриміли один за одним, раптом спалахнув припаркований біля під’їзду автомобіль, з вікон багатоповерхівки полетіло скло, залунали крики про допомогу. За мить із виттям сирен наїхало багато спецмашин, і почалося…

Перегодом стало зрозуміло: відбулися тактико-спеціальні навчання з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної з вибухом газу на промисловому підприємстві та багатоповерховому житловому будинку з наступним його руйнуванням. Місцем їхнього проведення обрали занедбані й бездоглядні корпуси колись потужного заводу мікроелектроніки «Гравітон» (хоч так вони прислужили добрій справі).  До навчань залучили понад 100 осіб, 12 одиниць пожежної, аварійно-рятувальної, спеціальної та інженерної техніки управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій та сил і засобів єдиної державної системи цивільного захисту Чернівецької області й навіть верхолазну групу з альпіністським спорядженням.

За сценарієм, в одній із квартир на горішніх поверхах, а потім ще й в одному з цехів вибухнув газ через розгерметизацію газового обладнання. Сценарій і постраждалі були вигаданими, але пожежа, вибухи і порушення конструктивних елементів будівель — справжніми. Рятувальники бігли справді пошкодженими внутрішньобудинковими сходами, долали бетонні завали, закривали обличчя від вогню і ядучого диму, бензорізами краяли звільнене з-під уламків авто, щоб витягти непритомних пасажирів, транспортували всіма можливими способами людей, що опинилися в епіцентрі трагедії. З потерпілими працювали співробітники медичної служби управління, а також фахівці-психологи. Кінологи із собаками діяли у визначених їм секторах пошуку, визначали ймовірні місця перебування людей і маркували їх червоними сигнальними прапорцями.

Усе було по-чесному: мешканців витягали з четвертого та сьомого поверхів огорнутого полум’ям будинку. Фото надане прес-службою управління ДСНС України у Чернівецькій області

— Одне з головних завдань нашої служби і загалом сил цивільного захисту — запобігати надзвичайним ситуаціям. Але в житті все може трапитися, тому  маємо бути готові до найскладнішого перебігу подій, — розповідає начальник обласного управління ДСНС Едуард Братко. — Сьогодні ми відпрацювали лише, так би мовити, гарячу частину надзвичайної ситуації з виїздом на місце. Але наша місія не закінчується гасінням пожежі та евакуацією постраждалих. Ми також забезпечуємо їм подальшу медичну допомогу, виплату компенсацій та відновлення документів. 

Попри різноманітність поставлених перед рятувальниками завдань, з усіма вони впоралися у встановлені терміни.