Нещодавно Тернопіль уперше приймав «Форум гостинності», на який з усієї країни з’їхалися фахівці готельного бізнесу, туристичної індустрії, ресторатори, виробники та постачальники продукції.
Раніше він відбувався у Києві, Львові, Одесі, Трускавці та ще в не окупованій російським агресором Ялті. Організатор заходу Тетяна Чор мовить, що впродовж трьох днів навчають учасників «правильних стратегій» у ресторанному та готельному бізнесі, розповідають, як будувати маркетингові концепції, загострюють увагу навіть на психологічних аспектах, інакше кажучи, пропонують цикл тих знань і навичок, які конче знадобляться у сервісній сфері. До того ж такий форум — потужний нетворкінг, що дає змогу його учасникам познайомитися, створити мережу тісних зв’язків.
Майже двадцять спікерів приїхали з усієї країни, серед яких власники відомих концептуальних закладів — готелів і ресторанів, ефективні профільні фахівці з продажу, просування організації готельного та ресторанного господарств, з фінансів.
Серед них і Олена Бортник, яка 35 років працює в готельній царині. Розмовляючи з нею, чув лише слова «наші гості», а не клієнти. Отже, змінилося ставлення персоналу до своєї праці, до відвідувачів. Пані Олена твердить, що допомогти занести приїжджому валізу до номера може будь-хто, чи й навіть директор, якщо цієї миті немає відповідного працівника. Бо ж головне в усьому — увага до гостя.
Проте є в роботі персоналу аксіома, яку не змінить жоден час, бо йдеться про звичне: чистоту, лад у закладі. Певна річ, поняття «чистота» і «ввічливість» мають бути прикметними й для ресторанів. І звісно, смачно приготовлені страви. Тернопільський ресторатор Ігор Парій упевнений, що про хороший рівень закладу йдеться тоді, коли тут використовують продукти, вирощені в краї і чи не цілковито перероблені на власній кухні. Тож пан Ігор не закуповує для своїх ресторанів «Рандеву» та «На майдані», що в обласному центрі, напівфабрикати.
Як, зрештою, готують на Тернопіллі, учасники «Форуму гостинності» змогли пересвідчитися самі. Адже програма заходу передбачала роботу в тернопільських ресторанах «Бункермуз», «Старий млин», у Центрі вільного часу «Панорама» в місті Кременець.