Торік аграрії Сумщини істотно наростили потужності зі зберігання вирощеного зерна, довівши їхню загальну місткість до 2 мільйонів тонн. Вклали у спорудження і реконструкцію складів та елеваторів 99 мільйонів гривень інвестицій. Тож поступово поліпшується база для зберігання врожаю, яка зростає і торік сягнула 4 мільйонів тонн збіжжя.

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Володимира Івченка, нині на території області функціонують 37 сертифікованих складів, які належать 30 провідним сільгосптоваровиробникам. Торік особливо активно зводили нові потужності для зберігання зерна у Сумському, Білопільському, Кролевецькому районах.

Загалом торік в АПК Сумщини інвестовано понад мільярд гривень, що на дві третини більше від прогнозованого показника і на 17 відсотків перевищує позаторішній обсяг. Це значне зміцнення матеріально-технічних позицій сільгосппідрозділів.

Зокрема в харчовій та переробній промисловості реалізовано 15 проектів на 216,5 мільйона гривень. Загалом майже кожну третю інвестиційну гривню використано для закупівлі сучасної техніки і обладнання.

2015-й має стати роком зміцнення матеріально-технічної бази АПК і насамперед будівництва елеваторів та сертифікованих зерноскладів. Заплановано, що сучасні приміщення з європейськими стандартами якості стануть до ладу в Глухівському, Великописарівському районах, а в Алтинівській філії компанії «Райз» буде введено в експлуатацію елеватор на 300 тисяч тонн.

Так до кінця року на Сумщині загальні потужності для зберігання збіжжя становитимуть не менш як 2,5 мільйона тонн.