Чергову заміну тих, хто захищає на сході країни українську територіальну цілісність і державну незалежність від російських окупантів та їхніх найманців, здійснили тернопільські міліціонери. Днями 100 правоохоронців у зведеному загоні та разом з бійцями спеціального батальйону «Тернопіль» вирушили в місця бойових дій. Як зауважив начальник УМВС України в області полковник міліції Василь Облещук, більшість із них уже вдруге добровільно виїхала в зону АТО. Всі бійці повністю екіпіровані.

На урочисті проводи оборонців української землі зібралися колеги, ветерани органів внутрішніх справ, рідні, священики, волонтери, школярі. Учні загальноосвітньої школи №28, що в обласному центрі, провели акцію «Сплети оберіг бійцям АТО». Зініціювала її учениця, батько якої також вирушив на фронт. Ці символи щастя діти подарували кожному правоохоронцю, який від’їжджав на Донбас. Юнь упевнена: виготовлені власноруч обереги стануть доброю підтримкою міліціонерам і допоможуть їм вистояти й повернутися додому.

У правоохоронців, яких виряджали на схід, був бойовий дух. Принаймні так запевняв командир батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Тернопіль» Володимир Катрук. Він у зону воєнних дій вирушив після невеликого перепочинку в рідному краї. Як повідомили в секторі громадських зв’язків УМВС України в області, доїхати тернопільським міліціонерам до місця призначення було важко, адже територію довкола постійно обстрілювали сепаратисти. Тож бійців довозили до другого блокпоста броньованою машиною.

Згодом місто знову врочисто зустрічало сто міліціонерів, які в рамках ротації повернулися додому зі сходу. Дмитро Гайтко, помічник командира батальйону особливого призначення «Тернопіль», говорить, що перемир’я в зоні проведення АТО дотримуються лише українські бійці. А це означає, що пан Дмитро знову готуватиметься до наступної ротації, бо прагнення перемогти — понад усе.

А ось Тарас Куриляк, боєць батальйону «Тернопіль», зазначає, що йому та його побратимам дуже допомагає вистояти у праведній борні народна підтримка. Дитячі листи й обереги надто гріють душу, додають снаги життю. Приїжджають і волонтери з концертами. Телефонні дзвінки від рідних, друзів теж потужний імпульс уваги, добрі побажання — моральна опора.

Щоправда, не всі з тернопільських правоохоронців повернулися із зони АТО неушкодженими. Командир взводу спеціальної роти судової міліції УМВС України в Тернопільській області Андрій Меліш каже: щойно зателефонували колеги й повідомили, що вже під’їжджають, щоб замінити їх у несенні подальшої служби на блокпосту біля міста Попасна на Луганщині, як за кілька хвилин почався сильний мінометний обстріл. Врятував хлопців бліндаж, перекритий бетонними плитами. Проте п’ятеро зазнали поранень. Чотирьох з них контузило та один отримав тілесні ушкодження різних ступенів важкості.

Домедичну допомогу їм надали в місті Ізюмі на Харківщині. Тепер хлопці перебувають на лікуванні у стаціонарі сектора медичного забезпечення УМВС України в Тернопільській області.

Поранених провідав і  94-річний учасник Другої світової війни, ветеран органів внутрішніх справ Микола Кононов. 1944 року під час визволення Тернополя від фашистів його теж контузило, шматок металу вп’явся йому в тіло й залишив болючий «автограф» на все життя. Микола Федорович приніс правоохоронцям, які постраждали в зоні АТО, частину своєї пенсії та побажав їм якнайшвидшого одужання.

Міліціонери, які повернулися в рамках ротації додому, за словами начальника облуправління внутрішніх справ Василя Облещука, тиждень перепочинуть, а потім їх залучать до охорони правопорядку в Тернополі та в області, а також на дільницях під час виборчого процесу.