Недавні події, що трапилися під час мирного мітингу біля Палацу спорту у Харкові і призвели до загибелі чотирьох осіб, ще більше згуртували людей. Вони хотіли, щоб правоохоронці якнайшвидше піймали нелюдів і покарали їх. Про це говорили під час похоронів 15-річного підлітка і 18-річного студента й інших земляків, які померли від ран, на жалобному майдані, а також у громадському транспорті. Проведені правоохоронцями антитерористичні заходи у місті увінчалися успіхом.

За повідомленням керівництва СБУ, у межах відкритого кримінального провадження затримано трьох організаторів і виконавців злочину. Було встановлено, що це жителі Харкова та Харківської області віком від 28 до 42 років. «Вони отримували вказівки, спорядження і гроші з Росії. Життя харків’ян було оцінено в 10 тисяч доларів», — заявив голова СБУ Валентин Наливайченко. Безпосереднім виконавцем теракту виявився харків’янин 1978 року народження — активний учасник незаконної терористичної організації «Оплот». Це той самий «Оплот», від якого потерпали активісти харківського Євромайдану, той «Оплот», що «відзначився» своїми кривавими справами під час шабашу антимайданівців.

«Хлопця і його спільників затримано, вони зараз дають свідчення. Це ті люди, які спланували і скоїли злочин», — наголосив глава СБУ. За його словами, членів злочинного угруповання минулої весни завербувало Головне розвідуправлінням РФ. Злочинці виїжджали в Бєлгород для отримання завдань від російських спецслужб — вчинення диверсій і терактів у Харкові. Там вони дали згоду на співпрацю з іноземною спецслужбою і диверсійно-терористичну діяльність. Після «успішного» виконання завдань їм пообіцяли грошову винагороду, організацію втечі в Росію і так звані гарантії безпеки.

У процесі кримінального провадження встановлено, що для скоєння теракту зловмисники отримали від представника російських спецслужб протипіхотну осколкову керовану міну спрямованої дії МОН-100 російського виробництва, яка містила 2 кілограми тротилу. Міну привели в дію дистанційно за допомогою мобільного телефона.

Голова СБУ розповів і про деякі встановлені деталі теракту. Зокрема, що один із зловмисників спостерігав за початком руху колони і відправив ватажку угруповання повідомлення про її наближення. Крім того, до складу групи входив колишній співробітник «Беркута», який привів у дію вибуховий пристрій. Під час обшуків у приміщеннях терористів співробітники СБУ вилучили гранати Ф-1, пластид, детонатори, патрони до автоматичної зброї.

У СБУ переконані — на території Росії, в Бєлгороді, і зараз перебувають громадяни України, які займаються організацією терористичної діяльності. Дії СБУ спрямовані на припинення діяльності цього координаційного центру.

«Ми чітко розуміємо, що антиукраїнські сили намагаються дестабілізувати ситуацію в Харкові й області», — зазначив Валентин Наливайченко. Він також нагадав, що СБУ у взаємодії з Генпрокуратурою та МВС вживають широкомасштабних контртерористичних заходів, щоб не допустити дестабілізації ситуації. Людей просять зберігати спокій і пильність, намагатися не брати участі в масових заходах. Поки що концерти не скасовано, не прийнято остаточного рішення і щодо проведення футбольних матчів. Під заборону потрапили лише ті заходи, де правоохоронці не можуть гарантувати повну безпеку.