Хоча синоптики і обіцяють нинішню зиму без тріскучих морозів, високі тарифи на газ, електроенергію і теплу воду, змушують українців заощаджувати на комунальних послугах, шукати альтернативні джерела енергії, а іноді вдаватися і до хитрощів. «УК» підшукав кілька цікавих способів із збереження тепла. Можливо, наші поради допоможуть вам добре перезимувати і зекономити на комуналці.

Щоб менше платити за газ чи опалення, виявляється, зовсім необов’язково встановлювати дво- чи трикамерні вікна або влаштовувати дорогий ремонт з утепленням стін. Відчутної економії можна досягти або зовсім безкоштовно, або вклавши незначні кошти. Ось деякі несподівані способи того, як не витрачати зайвого на опалення. 

Жалюзі з тканини краще зберігатимуть тепло.

1. Зашторюйте вікна на ніч.

Однак краще робіть це не звичайними занавісками, а використовуйте жалюзі з тканини. Так-так, виявляється, ці жалюзі, які зазвичай у нас асоціюються з порятунком від літньої спеки, взимку річ ще потрібніша. Адже діють вони як додатковий бар’єр на шляху втрати тепла з оселі (як відомо, найбільше тепла втрачається саме через вікна). При цьому, на відміну від штор, такі жалюзі щільніші й не закривають розташовані під вікном батареї опалення. Тому в холодну пору року закривати на ніч вікна жалюзями з тканини має стати корисною звичкою. 

2. Тримайте на батареї посудину з водою.

Взимку через гарячі батареї повітря в наших оселях занадто сухе, і через це воно здається нам холоднішим, ніж є насправді. Доведено, що люди почуваються комфортно в приміщенні, де показник володогості складає від 65% до 35%. І чим сухіше повітря, тим холоднішим воно здається. Тому, щоб почуватися затишно, можна не нагрівати батареї до максимуму, а просто зволожити повітря. Безкоштовний спосіб це зробити – тримати на батареї посудину з водою.

3. Провітрюйте кімнату швидко.

Звичка прочиняти вікна на декілька годин призводить до значних втрат тепла. Краще провітрювати кімнату декілька разів на день, але швидко. Тобто впродовж 2-5 хвилин при широко відчиненому вікні. Тоді стіни кімнати не встигнуть охолонути.

4. Чистіть батареї.

Батареї опалення мають бути чистими не лише зовні, але й всередині. Тому їх слід промивати зсередини від багаторічних нашарувань нальоту й іржі, а зверху ретельно очищати від пилюки і бруду.

5. Встановіть захисний екран.

Шар фольги між радіатором і стіною зменшує витрати на опалення кімнати приблизно на 4%. Однак ще більшу економію забезпечує теплозахисний екран. Це плита (наприклад, фанера чи дошка), обклеєна з одного боку фольгою. Встановлюють такий екран між радіатором опалення та стіною, при цьому поверхня з фольгою має бути з боку радітора опалення.

6. Спіть у прохолодному приміщенні.

Варто частково чи повністю обмежувати подачу тепла на ніч. Така економія буде корисною не тільки для вашого гаманця, але й для здоров’я. Медиками підтверджено, що сон у прохолодній кімнаті корисніший, ніж у теплі. Однак врахуйте, що температура має бути не нижче за 15-18°С.

Надія ВАСИЛИШИН
для «Урядового кур’єру»