Обстріл Маріуполя здійснила артилерійська батарея бойовиків, якою командував російський офіцер з позивним «Попіл», заявив на брифінгу голова СБУ Валентин Наливайченко. Він повідомив, що таку інформацію надав затриманий коригувальник вогню Валерій Кірсанов. У відеосвідченні Кірсанов розповідає, що «працював у ДАІ, знав місто, знав, де перебувають ЗСУ, встановлював координати блокпостів ЗСУ, під час обстрілу я сказав «Попелу», що вони помилилися на один кілометр. Вони сказали: «Ну добре».

За словами голови СБУ, вогонь по Маріуполю вели із 7.30 ранку 24 січня. «Обстріл здійснювали п’ять разів», — наголосив Валентин Наливайченко і додав, що вогонь припинився після того, як стала відома інформація, що місія ОБСЄ виїхала в Новоазовський район, звідки стріляла російська артилерія.

Після припинення вогню терористи почали відводити озброєння до російського кордону. Валентин Наливайченко підтвердив, що частину установок «Град», з яких вели обстріл, знищила українська армія, а інші було заховано на території селища Маркине, а потім відведено на територію Росії.