Кожна п’ята автомашина, що нині перетинає митний пост Малий Березний, підпорядкований Чопській митниці у Закарпатті, — із закордонною реєстрацією. За кермом цих авто не іноземці, а громадяни України. Вони можуть користуватися нерозмитненими транспортними засобами, додержуючись встановлених термінів їх вивезення та ввезення в Україну.

Чимало жителів прикордонних населених пунктів користуються цим правом, адже в країнах Євросоюзу авто значно дешевші, ніж удома. Власники нерозмитнених транспортних засобів змушені перетинати кордон в обидва боки щоп’ять днів (до початку минулого року — щодвадцять), ставлячи необхідні відмітки у пункті перетину.

Але… Керівництво поста Малий Березний запровадило обмеження: водіям авто з іноземною реєстрацією забороняється виїзд з України і в’їзд до неї в одному й тому самому місці. Вимога, яку почали впроваджувати із 7 березня, змушувала цю категорію водіїв додатково долати близько 100 кілометрів.

Їхнє обурення вихлюпнулося через край. Двісті автівок з так званими транзитними номерами чотири години поспіль блокували українсько-словацький кордон. Врешті-решт «транзитники» зустрілись із керівництвом митного поста.

Під натиском водіїв заступник начальника митного поста Малий Березний Віктор Іванус визнав неправомірність рішення керівництва. Воно, мовляв, суперечить Митному кодексу. Накладену ж заборону на переміщення авто з транзитними номерами через один і той самий пункт він пояснив вимогою директора департаменту митної справи Міністерства доходів і зборів України Олександра Дороховського. Інструкція щодо «транзитників» начебто містилася в отриманому згори службовому листі.

Заступник начальника поста Малий Березний сповістив також, що лист Дороховського не було зареєстровано у Мін’юсті, він не містив навіть печатки і не вважався офіційним. Отже, таки був незаконним, а обурення водіїв — виправданим. Посадовець попросив пробачення у власників авто за спричинені їм незручності й пообіцяв дотримуватися вимог Митного кодексу. Повідомив і те, що до Верховної Ради народний депутат від Львівщини подав законопроект № 4321. Він передбачає, що громадянин України матиме право безперервно їздити по країні на авто з іноземною реєстрацією впродовж 100 днів. Щоб «обнулити» термін, потрібно буде просто зробити повторний в’їзд. Віктор Іванус запевнив, що разом із колегами підтримує конструктивні ідеї цього законопроекту.

Поки що на посту відновлено попередній термін обов’язкового перетину міждержавного кордону для авто з іноземною реєстрацією — п’ять днів. Він діятиме, поки не буде ухвалено новий закон або внесено корективи в чинні норми.