Торік, презентуючи Фаховий огляд для України, очільники Центру експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи позитивно відгукнулися про наміри вітчизняного уряду. Він планував розробити і впровадити масштабну реформу, результатом якої має стати муніципальне об’єднання та міжмуніципальне співробітництво, оптимальний розподіл повноважень між центром і територіями, передача частини функцій держави на регіональний і місцевий рівні. І зазначили: процес співробітництва та добровільного об’єднання громад необхідно якомога швидше розпочинати.

Нині ж, попри застереження і невіру окремих скептиків, «процес пішов»: децентралізація в нашій країні набирає обертів, створено 159 об’єднаних громад у різних областях, більшість регіонів затвердили перспективні плани  реформи місцевого самоврядування, результативно працюють 24 регіональні офіси реформ. Частина нових громад уже взяла участь у місцевих виборах, а на Дніпропетровщині перше об’єднання  органів місцевого самоврядування вже пройшло офіційну реєстрацію.

Тож, як мовиться, факти — уперта річ. «Нині, навіть якби хтось захотів зупинити реформу, йому це не вдасться», — сказав виступаючи на семінарі-тренінгу для регіональних офісів реформ у Києві перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода. І оприлюднив подальші кроки реформаторів, зокрема ухвалення пакета законодавчих актів та внесення відповідних змін до Основного Закону держави.

Наші європейські партнери, передусім Рада Європи через свою програму «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», й надалі істотно допомагають вітчизняним реформаторам, підтримуючи регіональні офіси реформ, надаючи консультантів та експертів. З цією метою задіяли сучасні інструменти міжнародної допомоги; самоврядний актив навчають, як готувати і впроваджувати проекти регіонального розвитку, якісно надавати громадянам адміністративні послуги, ефективно розпоряджатися бюджетними коштами.

ПРЯМА МОВА

Даніель ПОПЕСКУ,
директор Центру експертизи реформ
місцевого самоврядування
Гендиректорату ІІ з питань демократії  Ради Європи:

— Більшість країн нашого континенту нині вдаються до таких реформ, тож їхнім практичним досвідом, який акумулює Рада Європи, можуть скористатися й українці. Звісно, якщо дати громадам право об’єднатися, проте не децентралізувати кошти і повноваження, громадяни можуть зневіритися в таких змінах.

Саме за умови децентралізації місцева і регіональна влада зможуть самостійно ухвалювати рішення місцевого значення з урахуванням своїх ресурсів і таким чином сприяти розвитку громад. Децентралізація стимулює економіку, і кожна громада може мати від цього користь.

Понад те, вона переносить рішення на ближчий до громадян рівень і загалом залучає дедалі більше людей до процесу прийняття рішень і вироблення певної політики. Тож децентралізація уможливлює кращі рішення і більшу відповідальність.