ОБЖИНКИ. Цьогоріч Одещина стала лідером з намолоту зерна з-поміж інших областей, зібравши понад 2,9 мільйона тонн зерна з майже мільйона гектарів. Cередня врожайність тут висока — 29,5 ц/га, а у Кодимському районі, що став лідером жнив-2013, й узагалі 39 ц/га.

Загалом Одещина знала й кращі врожаї, неодноразово перевищуючи позначку 3 мільйони тонн. Рекорд 2004 року, зокрема, становив 3,7 мільйона тонн. Та й цьогорічні 2,9 мільйона тонн  — цілком успішний результат. І, за словами директора департаменту агропромислового розвитку Одеської облдержадміністрації Анатолія Новаковського, їх вистачить, аби сформувати регіональні продзапаси, насіннєвий і зернофуражний фонд, розрахуватися за оренду землі і майна з власниками паїв, а також на продаж (понад 1 млн тонн). При  цьому завдання програми «Зерно Одещини» виконано на 111,2%, підсумував він.

Це стало можливим завдяки хорошій організації жнив та вмілому використанню задіяної техніки. Так, на жнивах працювало 4,7 тисячі своїх комбайнів та понад тисяча найманих у інших регіонах. Врахували аграрії й торішні помилки та організували у 13 районах області (фактично в кожному другому) спеціальні сушильні підприємства, які не дали можливості погоді зіпсувати процес збору зерна і закладення його на зберігання і переробку.

«Кожен власник паїв має отримати користь від цьогорічного багатого врожаю», — наголосила під час нещодавньої наради заступник голови Одеської облдержадміністрації Наталія Чегодар, зауваживши, що торік з виплатами оренди «були проблеми». Тому нині це питання під контролем обласної влади. Результат уже є. Так, у селі Сергіївка Любашівського району селяни віддали землю в оренду місцевому фермерському господарству і як оплату  отримали понад 2,5 тисячі гривень, тонну зерна, 50 кг соняшнику. А ще можуть брати солому, проводити оранку і культивацію присадибних ділянок. «Це значно більше, ніж торік», — зауважує начальник управління агропромислового розвитку Любашівської РДА Микола Черемховський.

Цьогорічні аграрні успіхи з ініціативи обласної влади в регіоні відзначають більш яскравими, ніж зазвичай, обжинковими святами.

Водночас селяни переймаються черговими господарчими клопотами: готуються до посіву озимини під майбутній врожай і взялися до збору кукурудзи на силос. Сіна ж заготовили майже у 1,5 раза більше від запланованого. Під майбутній врожай в області підготували вже понад 80% площ, закупили ледь не половину необхідних добрив. Тож якщо наступного року погода не надто позбиткується над селянами, врожай-2014 буде щонайменше не гіршим від нинішнього.