ЄВРОПЕЙСЬКІ СТАНДАРТИ. Єдиний реєстр на базі трьох існуючих — Єдиного державного реєстру, Єдиного ліцензійного реєстру та Реєстру документів дозвільного характеру — створює Міністерство юстиції. Це передбачено розробленим законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який Мін’юст направив на розгляд Кабінету Міністрів.

За словами керівника профільного міністерства Олени Лукаш, законопроект дає змогу розширити за допомогою нотаріусів коло реєстраторів юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також удосконалює саму процедуру реєстрації, скасувавши зайві перешкоди та ажіотаж.

«Створення Єдиного реєстру — це ще й вільний і безперешкодний доступ усіх бажаючих через Реєстраційний портал до інформації, що міститься в Єдиному державному реєстрі, перетворення її на загальнодоступну, — заявила Олена Лукаш. — Відомості, починаючи з видачі ліцензій і документів дозвільного характеру суб’єктам господарювання та закінчуючи копіями установчих документів юридичних осіб і змін до них, а також інформацією, отриманою з податкових реєстрів в порядку взаємообміну, більше не будуть інформацією виключно для чиновників. Ми запроваджуємо прозору європейську практику доступу населення до інформації».

Створення Єдиного реєстру позбавить ще й необхідності витрачати кошти на утримання трьох майже тотожних реєстрів та забезпечить реалізацію права суб’єктів господарювання на отримання інформації з Єдиного державного реєстру, зокрема у формі виписок і витягів, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції.    

Законопроектом запроваджується також можливість подання юридичними особами в електронній формі щорічного підтвердження відомостей про юридичну особу та її фінансової звітності у складі балансу і звіту про річні фінансові результати.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»