Залишити рідну домівку на незаконно окупованій ворогом території, рятуючи себе та родину від жахіть війни, — то нестерпно боляче. На жаль, це довелося пережити вже тисячам вимушених переселенців з Криму та сходу. І добре, якщо в інших областях України в цих людей є родичі або друзі, які нададуть прихисток, допоможуть освоїтися на новому місці, знайти роботу і вчасно відправити дітей до школи. А якщо ні?

— Соціальна підтримка тимчасових переселенців із зон, де орудують терористи, та тимчасово окупованих територій є одним з пріоритетних напрямів у роботі Міністерства соціальної політики. До його компетенції належать зокрема питання призначення або переоформлення всіх видів допомог та пенсій, а також надання цим людям соціальних послуг за новим місцем проживання, — наголосила міністр соцполітики Людмила Денісова.

І додала, що на 7 ранку 26 серпня, за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, виїхали та тимчасово розміщені в інших регіонах України 132 593 особи. З них 44 тисячі — діти. Найбільше людей переїхало до Дніпропетровської (понад 16 тисяч), Харківської (приблизно 14 тисяч) та Одеської (8 тисяч) областей. На сьогодні в регіонах країни є можливість для розміщення ще понад 25 тисяч потенційних переселенців. Тож, за даними державних адміністрацій, людей, що продовжують прибувати зі сходу, можуть розмістити на Дніпропетровщині — ще є понад 5 тисяч вільних місць, на Донеччині (у населених пунктах, вже звільнених від сепаратистів) — більш ніж 3 тисячі місць та Рівненщині — понад 3 тисячі місць. На той же період понад 17 тисяч колишніх переселенців уже повернулися до своїх домівок. З них 14 480 — в Донецьку та 2043 — в Луганську області.

За останній час з 25 областей до органів соцзахисту населення звернулися 107 447 переселенців. У тому числі з Донеччини — 63 106, Луганщини — 31 263 особи, АР Крим та Севастополя — 13 078 тимчасових переселенців. Серед них 50 тисяч звернулися до органів Пенсійного фонду з проханням про переведення пенсійних справ за новим місцем тимчасового перебування. 30 тисячам ці документи вже переведені. Понад 5 тисячам українців похилого віку виплачена пенсійна заборгованість, зазначила міністр.

Вона повідомила, що пенсіонери-переселенці, особливо на Харківщині, виявили бажання отримувати пенсію не в поштових відділеннях, як раніше, а на банківські картки, здебільшого в Ощадбанку. Це насамперед жителі Донеччини (адже отримувати пенсії на пошті тут поки що можна лише в 14 з 32 районів) та Луганщини (відповідно у 23 з 42 районів), де не працюють поштові відділення. Маючи банківську картку, пенсіонер може поїхати до найближчого регіону та отримати свої гроші у банку або через банкомат. Проте велика кількість охочих спричинила те, що у банках Харківщини та інших регіонах, особливо в Ощадбанку, останнім часом утворилися чималі черги. Людмила Денісова запевнила, що спеціально, щоб розв’язати цю проблему, кількість працівників Ощадбанку буде суттєво збільшена. А отже, черги поступово зникнуть і всі охочі зможуть отримувати свої пенсії за бажанням — на банківські картки.

— Також до управлінь соцзахисту населення щодо виплати або призначення різних видів соціальних допомог нині звернулося 8670 переселенців. Зокрема їх призначено 4 тисячам осіб і майже 3 тисячам вже виплачено. Справи інших нині вивчають фахівці. Також понад 12 тисяч родин, де виховується майже 15 тисяч хлопчиків і дівчаток, звернулися до центрів соцслужб для сім’ї, дітей та молоді по виплати при народженні дитини або як малозабезпеченим родинам. Нині їх уже отримали понад 8 тисяч таких родин. Допомагаємо також 68 прийомним сім’ям і дитячим будинкам сімейного типу, — зауважила міністр.

За її словами, з питань працевлаштування до центрів зайнятості звернулося 7 тисяч переселенців. З них 4 тисячі отримали статус безробітного та виплату відповідної допомоги. Поміж тим вони мають змогу перенавчитися та опанувати іншу професію, необхідну саме в тому регіоні, куди вони тимчасово переселилися. 1185 людям вже знайшли роботу здебільшого за робітничими професіями.