Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець вважає, що війна сама змусила розпочати реформу охорони здоров’я на територіях, де триває Антитерористична операція. Розповідаючи про свою поїздку на Луганщину, він зазначив, що не сподівався, що за такий короткий термін можна зробити так багато для відновлення галузі охорони здоров’я на підконтрольних українській владі територіях.

«Усі спеціалізовані заклади залишились у Луганську, на окупованій території, тож треба думати, як надавати допомогу — екстрену і вторинну. Тут і починається реформа медицини на вторинному рівні», — пояснив Василь Лазоришинець під час прес-конференції у Сєверодонецьку.

На його думку, кошти на забезпечення так званого вторинного рівня медичної допомоги на тій чи тій території мають не розпорошуватись в містах і районах (як це було раніше), а зосереджуватись у департаменті охорони здоров’я обласної державної адміністрації. Тоді ОДА разом з Міністерством охорони здоров’я визначатиме: де, який заклад має існувати, яку допомогу надавати.

Щоправда, ситуація, яка виникла на Луганщині через проведення АТО, унікальна вже тому, що національний медичний університет переїхав з Луганська в Рубіжне. Тож на сьогодні приблизно 150 осіб професорсько-викладацького складу приїхало на територію, підконтрольну уряду, зокрема 14 професорів, завідувачів кафедр — і клінічних, і морфологічних. Отже, у хірургічному відділенні рубіжненської міської лікарні надаватиме допомогу головний хірург області Ігор Іоффе, доценти кафедри хірургії з використанням сучасного обладнання, зокрема лапароскопічного. У Сєверодонецьку в уже відкритому відділенні нейрохірургії оперує відомий в області нейрохірург і невропатолог Сергій Усатов. У Лисичанську облаштовують обласну дитячу лікарню. У міських поліклініках півдня області почали працювати найкращі професіонали краю. Як кажуть, немає злого, щоб на добре не вийшло. Та основна мета нині — зберегти виш для України. І в цьому очільник МОЗ обіцяв допомогу, зокрема підручниками та навчальними програмами.

«Відразу після повернення я звернуся до всіх ректорів медичних вишів України, і ми допоможемо університету, залишимо його в Луганській області», — заявив Василь Лазоришинець.

Він також відвідав поліклініку в Лисичанську, яка є однією із трьох клінік медико-соціальної допомоги. З допомогою спонсорів, серед яких Червоний Хрест та жителі міста, тут проведено ремонтні роботи. Василя Лазоришинця, за його словами, вразив настрій персоналу медичного закладу. Тут упевнені, що відбудують і працюватимуть, а «кожна людина, яка до нас прийде, отримає належну медичну допомогу».

Саме так працюють на Луганщині не лише в Лисичанську. Тож голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль скористався візитом високопосадовця і звернувся з проханням підтримати його ініціативу про нагородження хірургів лікарні міста Щастя, які за час проведення АТО під постійними обстрілами, не отримуючи заробітної платні, виконали понад 600 операцій.