З набуттям чинності 12 жовтня Закону «Про депозитарну систему»  старі ліцензії зберігачів цінних паперів перестануть діяти. Професійні учасники ринку, які вирішать продовжувати діяльність з обслуговування бездокументарних випусків цінних паперів, повинні отримати ліцензію на здійснення діяльності депозитарної установи (так тепер називатимуться зберігачі).

За даними Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), на 1 вересня цього року кількість професійних учасників фондового ринку, які мають ліцензію на провадження діяльності зберігача цінних паперів, становить 356. Станом на 25 вересня комісія прийняла рішення про видачу ліцензії з депозитарної діяльності  124 профучасникам фондового ринку. В НКЦПФР зазначили, що комісія працює в активному режимі щодо переліцензування, тож всі профучасники, які подадуть документи, отримають необхідні ліцензії.

Як пояснив «УК» голова правління НДУ Сергій Румпа, акціонери можуть вибрати депозитарну установу з тарифами, які їх влаштовують. Але власникам цінних паперів (ЦП), що були дематеріалізовані (випущені в електронній формі. — «УК»), слід звернути увагу на таке. Прикінцевими положеннями Закону «Про депозитарну систему України», зокрема, встановлено, що власник таких цінних паперів зобов’язаний звернутися до обраної емітентом депозитарної установи й укласти з нею договір про обслуговування рахунка в ЦП від власного імені або здійснити переказ прав на них на свій рахунок у цінних паперах, відкритий в іншій депозитарній установі. У разі якщо їхній власник протягом року з дня набрання чинності законом не укладе з обраною емітентом депозитарною установою договору про обслуговування рахунка в цінних паперах від власного імені або не здійснить переказ належних йому прав на них на свій рахунок в іншій депозитарній установі, цінні папери такого власника (які дають право на участь в органах емітента) не враховуються при визначенні кворуму та при голосуванні в органах емітента.

Тобто, акціонери, які не дотрималися вимог законодавства, не зможуть оформити будь-який рух своїх цінних паперів.

За інформацією НДУ, остання передача цінних паперів відбудеться 10 жовтня. Передаватимуть цінні папери, що найактивніше торгуються на біржах. Процес відбуватиметься відповідно до узгоджених з НКЦПФР та Розрахунковим центром (РЦ) графіків без збоїв. З метою завершення процедури передачі на рівні зберігачів, а також проведення підготовчих дій щодо роботи депозитарних установ з Центральним депозитарієм за новими технологіями (блокування цінних паперів під РЦ на торги) НДУ  працюватиме 12 та 13 жовтня (у суботу та неділю) саме для того, щоб надати зберігачам можливість завершити всі дії, пов’язані з передачею.