Українським пенсіонерам уже розпочали виплату пенсій. Станом на 4 квітня профінансовано 3418,9 мільйона гривень пенсійних виплат квітня, що становить 16% потреби на місяць.

За оперативною інформацією, в Україні вже профінансовано 16% місячної потреби квітневих пенсій. Загалом на виплати пенсій у квітні буде спрямовано 21,4 мільярда гривень. На цьому наголосила міністр соціальної політики Людмила Денісова під час прес-конференції для представників регіональних ЗМІ.

Єдині, для кого цей процес не розпочався, — жителі АР Крим та м. Севастополя.

— Минулого тижня мій заступник дістався «таємними шляхами» на півострів і там зустрівся з уже колишніми працівниками Кримського республіканського управління Пенсійного фонду України, — зауважила Людмила Денісова. — Проте нам так і не вдалося налагодити з ними контакт щодо того, як підтримати громадян України, які й надалі бажають залишитися громадянами нашої держави. В Севастополі трохи інша ситуація: там лише одна людина перейшла до російського пенсійного фонду. Тому в цьому місті фонд працює в тому режимі, що й раніше. Але технічної можливості виплатити пенсії кримчанам, які й надалі хочуть залишатись громадянами України, сьогодні немає. Проте ми плануємо разом із Нацбанком оживити роботу за картками.

Однак жителі півострова, які хочуть отримати свої пенсії, можуть це зробити. Для цього їм потрібно хоча б на один день приїхати по них на материкову частину України.

Також в Україні вже розпочалися соціальні виплати на дітей.

— Ситуація складна, але ми не зменшили мінімальні зарплати, і соціальні стандарти залишилися на рівні січня 2014 року. Як тільки з’явиться можливість — і це законодавчо закріплено — ми переглянемо ці стандарти у бік збільшення. Переглядатимуться стандарти щоквартально, — наголосила Людмила Денісова. — Стосовно єдиної тарифної сітки. Перший тарифний розряд становить 859 гривень, від мінімальної зарплати він відрізняється істотно — на 366 гривень, тож ми працюватимемо, аби зменшити цей розрив. Ця робота розпочнеться вже з жовтня. Адже від першого тарифного розряду залежить нарахування зарплат учителям, лікарям, соціальним працівникам.

Ще одна новація — змінено порядок розрахунку спеціальних пенсій, які нараховуватимуть у розмірі 70% заробітної плати, а не так, як раніше, — 80%. Також постановами Кабміну було змінено базу розрахунку пенсій, що також призведе до економії за спеціальними пенсіями, які призначатимуться не за 24 місяці, враховуючи зарплату з усіма надбавками, а за 60, як це було раніше, за п’ять років. Паралельно було ліквідовано грошові допомоги суддям, прокурорам, народним депутатам, а це від 10 до 40 окладів. Завдяки таким заходам вдалося зекономити певний ресурс, який дав змогу не ліквідувати транспортні пільги.

У зв’язку з очікуванням значної кількості скорочень працівників рівень безробіття у цьому році сягне позначки 8,2%. Проте ці працівники не залишаться із проблемою сам на сам. Їм запропонують програми, які здійснює Державний центр зайнятості. Крім того, Людмила Денісова зазначила, що страхи «про велику армію безробітних держслужбовців» перебільшені.

— Коли відбувалася адміністративна реформа 2011 року і було значне скорочення, жоден державний службовець до центру зайнятості так і не дійшов. Кожен праце влаштувався самостійно. Це не та категорія людей, яка шукає роботу за допомогою центрів зайнятості. Вони її знайдуть самі, — запевнила міністр соцполітики.