Уже стало аксіомою твердження про те, що будь-якому негативному явищу набагато ефективніше запобігти, ніж потім боротися з його наслідками. Це підтверджує і практика роботи Держфінінспекції, яка, крім контрольно-ревізійних заходів, працює також на запобігання невмотивованим втратам у сфері держзакупівель. 

  Зокрема, за результатами оперативного моніторингу державних закупівель,  шляхом запиту документів без виходу на об’єкт контролю протягом семи з половиною місяців 2013 року територіальні органи Державної фінансової інспекції  України запобігли зайвим та невмотивованим витратам державних коштів у сфері держзакупівель на суму понад 1,1 мільярда гривень. Саме цю цифру назвав голова цього контрольно-ревізійного відомства Петро Андрєєв під час розширеного засідання Колегії Держфінінспекції України.

В тому числі через виявлені фінансові порушення відмінено конкурсні торги на загальну суму 483,9 мільйона гривень та розірвано укладені договори на суму 666,8 мільйона гривень.

Найвищі показники роботи із запобігання втратам у таких регіональних підрозділах Держфінінспекції, як Донецька — 455,1 мільйона гривень, або 39,6% втрат державних коштів від загальної суми, Львівська — 152,9 мільйона гривень, або 13,3%, Луганська — 80,3 мільйона  гривень, або 7%. Досить вагомі результати роботи також у Дніпропетровській, Кіровоградській та Черкаській областях.

Як відомо, з метою дерегуляції та зменшення фіскального тиску на суб’єкти господарювання Держфінінспекція України активно працює над переходом від кількості контрольних заходів до їх якості. Для цього запроваджено підхід до планування контрольно-ревізійної роботи та відбору об’єктів контролю на підставі оцінювання ризиків допущення фінансових порушень, моніторингу ризикових операцій, інформації зі ЗМІ, звернень громадян та телефону довіри Держфінінспекції України.

ДОВІДКА «УК»

За результатами моніторингу державних закупівель минулого року територіальні органи Держфінінспекції України запобігли втратам під час закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти на суму майже 1,7 мільярда гривень. Зокрема за рахунок відміни конкурсних торгів — на суму 956,2 мільйона гривень та шляхом розірвання укладених договорів  на суму 704,3 мільйона гривень.