Ухвалений закон про вищу освіту передбачає абсолютно новий підхід до фінансування державного замовлення. «Гроші ходять за студентом, а не ректор бігає за міністром», — таку думку доніс Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк до львівських студентів, на зустрічі з якими він торкнувся багатьох політичних та економічних аспектів життя країни.

Цей закон розробляли зокрема він та голова Комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Лілія Гриневич понад два роки, іще під час перебування в опозиції. Документ дає змогу вишам відповідати європейським вимогам і стандартам, передбачає самоврядування ВНЗ, самоврядування студентів.

Одна з основних цілей цього закону — прив’язати ринок освіти до ринку праці, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Ми дали неймовірні повноваження вищим навчальним закладам. Усі просили більше прав. Ми сказали: керуйте в себе у вишах самі, самі визначайте навчальні плани. Самі витрачайте кошти, які заробляєте, — ми не будемо концентрувати ці гроші на рахунках казначейства», — розповів Прем’єр-міністр, додавши, що сам закон це перший крок до отримання нової якості знань і нової якості особистості.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна підписала й ратифікувала Угоду з ЄС, проте від підписання цієї угоди до її реалізації — «дуже довгий і складний шлях». Україна, за його словами, має стати частиною Європи, зокрема й через якісні зміни в системі освіти.

«Для України вкрай важливі знання, розум, фаховість і досвідченість. Тому що це економіка майбутнього і світ майбутнього. Не газ і нафта, а той, хто знає, як, скажімо, замінити нафту і газ. Сильні люди потрібні для кожної країни, а для України особливо, — переконаний Прем’єр-міністр. — Ми сильні, кожен робить свою роботу. І завдяки цій роботі кожен створює майбутнє країни. Через десятиліття Україна буде однією із взірцевих країн Європейського Союзу».

Прем’єр підкреслив, що Україна перебуває в стані війни, зазіхають на її територіальну цілісність: «Нині у мене немає підстав казати, що все швидко закінчиться. Через те, що Росія свої плани не змінила. Але перемагають не стільки зброєю, скільки силою духу. Сильніший не той, хто має м’язи і більше автоматів, а той, хто вірить. Ми маємо сильний дух, і ми переможемо».

Щодо планів РФ, Арсеній Яценюк висловився дуже чітко: це відновлення контролю над пострадянськими територіями, основна з яких — Україна. Бо жодної імперії, яка будувалася в Москві, не було без України. І тепер Володимир Путін поставив для себе особисте завдання — відновити Радянський Союз в будь-якій формі, протиставити Заходу Росію.

«Можу відповісти Володимиру Путіну: це у вас нічого не вийде. Ми вийдемо сильніші. На наші плечі історія поклала дуже важкі випробування, як ні на жодних наших попередників. Ми всі — покоління війни. Але так гартуються сильні нації, і так гартуються сильні держави», — сказав Арсеній Яценюк.

Коли країна у війні, підкреслив він, усі мусять працювати на фронт, оборону, боротьбу і перемогу. «Це відповідальність кожного, починаючи від Президента і Прем’єр-міністра і закінчуючи кожним, хто в своєму серці має Україну, переживає за наше майбутнє, хто хоче добра і хоче перебороти російську військову агресію», — особливо підкреслив Арсеній Яценюк. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»