Протягом останніх трьох років комунальне підприємство «Донецькміськводоканал» активно впроваджує енергоефективні програми, завдяки яким з’явилася можливість домогтися істотного зменшення втрат питної води. Приміром, торік комунальники працювали відразу над кількома проектами: модернізація об’єктів водопостачання та водовідведення, оптимізація водорозподільного процесу за рахунок експлуатації запроваджених сучасних вузлів регулювання тиску на водних мережах, підвищення енергоефективності обладнання. І результат не забарився, адже порівняно з 2012 роком вдалося заощадити майже 9 мільйонів кубометрів води і зменшити при цьому втрати майже на 4 відсотки.

Ці відчутні зрушення, на переконання фахівців, були цілком прогнозованими з огляду на наполегливу й цілеспрямовану роботу в цьому напрямі.

«Весь 2013 рік ми продовжували послідовно працювати над регулюванням подачі води у різний час доби з допомогою вузлів телеметрії й регуляторів тиску на мережах, — каже директор КП «Донецькміськводоканал» Юрій Перебийнос. — Досягненням стало те, що нам вдалося значно оптимізувати роботу водогінних вузлів і зменшити втрати води та кількість аварійних ситуацій».

За словами керівника підприємства, економія води та електроенергії — результат початку експлуатації комплексів телеметрії з регуляторами тиску: на мережах водопостачання вже встановлено сто таких механізмів, які допомогли усунути гідроудари та відрегулювати водопостачання залежно від потреб донецьких споживачів. І з огляду на цей позитивний досвід у 2014 році «Донецькміськводоканал» планує змонтувати й використовувати ще 123 комплекси телеметрії.

 Під час оптимізації водопостачання шахтарської столиці кілька перспективних проектів, починаючи з 2012 року, реалізовують поетапно. Один із них передбачає реконструкцію водогінних вузлів і насосних станцій та встановлення сучасних приладів обліку питної води. Відмова від дідівських приладів, які працювали за принципом перепаду тиску, і використання значно сучасніших дало змогу підприємству підвищити точність відповідних вимірів, зменшити витрати на обслуговування, уникнути необхідності планово-запобіжних ремонтів і загалом значно зменшити витрати на експлуатацію господарства водопостачання.