Кабінет Міністрів схвалив проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян». Надалі цей законопроект має розглянути Верховна Рада.

«Таке рішення прийнято у зв’язку з тим, що на минулих виборах було багато проблемних питань, зокрема з формуванням списків і підкупом виборців. Це впливало на результати волевиявлення», — повідомив по завершенні засідання уряду представникам ЗМІ Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак.

Він укотре наголосив, що ні уряд, ні будь-хто з його членів не бере участі у виборах. Це, на думку Остапа Семерака, дає урядовцям відвагу і мужність ухвалювати рішення, які забезпечуватимуть прозоре волевиявлення громадян.

До слова, в урядовому законопроекті запропоновано посилити кримінальне покарання у вигляді обмеження (позбавлення) волі за такі злочини, як перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача; порушення порядку фінансування виборчої кампанії кандидата, політичної партії чи блоку.

Також пропонують встановити відповідальність за підкуп виборця, учасника референдуму, визначивши при цьому, що під неправомірною вигодою слід розуміти гроші чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3% розміру мінімальної заробітної плати, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

Як передає слова Міністра Кабінету Міністрів його прес-служба, уряд також виділив 100 мільйонів гривень для військових Національної гвардії України. «Уряд знайшов рішення в умовах фінансової кризи щодо вирівняння заробітної плати військовим Національної гвардії з іншими формуваннями військових службовців України. Кошти військовим Нацгвардії виплачуватимуть кожного місяця», — зазначив він. Окремо ж додав, що рішення виділити 100 мільйонів гривень із державного бюджету є лише першим кроком влади, адже структура й підрозділи Національної гвардії перебувають ще на стадії формування.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»