ЗНАХІДКА. Українські та польські підводні археологи виявили в акваторії Чорного моря поблизу кримського мису Аю-Даг 23 якорі кораблів VII-XІX століть, повідомляє УКРІНФОРМ.

«Це були перші підводні українсько-польські археологічні дослідження в цьому районі, які підтвердили важливе навігаційне значення цього регіону у минулих століттях», ─ зазначає керівник відділу стародавньої Європи Інституту археології Варшавського університету М. Новаковська.

Також вона розповіла про те, що найбагатшою на знахідки стала бухта Панаїр, де було виявлено 16 якорів, а також олов’яні кільця. Серед найцікавіших знахідок Т- та W-подібні якорі візантійського періоду, амфори, пляшки.

Крім того, археологи дослідили бухту Святої Трійці, розташовану на захід від Аю-Дагу поблизу Алупки. Там знайдено чотири якорі.

Мета українсько-польської підводної експедиції - відкрити, дослідити й захистити від знищення і пограбування залишки кораблів минулих епох. Усі елементи, виявлені на дні моря, документуються археологами та передаються до музеїв.