Вимушені переселенці з Донбасу, які втікають від терористів в інші області України, говорять, що чи не найголовніша допомога, яка їм потрібна від держави, — фінансова. Вона дасть змогу їм протриматися в чужому місці хоча б перший час. І така підтримка передбачена. На що саме переселенці можуть розраховувати — про це розповіли посадовці Мінсоцполітики під час брифінгу «Облік переміщених осіб та надання їм грошової допомоги для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

Заступник начальника управління організації соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Мінсоцполітики Євген Катихін зазначив, що з метою одержання достовірної інформації про категорії, потреби і кількість переселенців по Україні рішенням уряду прийнято постанову №505 від 1 жовтня 2014 року «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції». За його словами, нині здійснюється облік переміщених осіб органами соціального захисту населення та впроваджено програмне забезпечення, яке дає можливість облікувати дані в створеній Єдиній інформаційній базі даних. Уже взято на облік майже 4 тисячі переміщених громадян.

Директор департаменту державної соціальної допомоги міністерства Віталій Музиченко повідомив: «За оперативною інформацією, до органів соціального захисту населення звернулись понад тисяча родин щодо призначення допомоги на проживання й оплату комунальних послуг. Зокрема 15% вже призначено цю допомогу».

Як повідомила прес-служба Мінсоцполітики, рішенням Кабінету Міністрів передбачено, що такі виплати здійснюють з державного бюджету. Нині забезпечено кошти у сумі півмільярда гривень, щоб надати державну допомогу переселенцям до кінця року. 

Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»