Цього року влада Полтавщини запланувала п’ять поїздок фахівців органів місцевого самоврядування для вивчення  досвіду Польщі. Про це повідомив перший заступник голови Полтавської обласної ради Володимир Марченко на зустрічі у Полтаві  з Генеральним консулом Республіки Польща у Харкові паном Яном Гранатом.

Польща  обмінюється з Полтавщиною досвідом реформування органів місцевого самоврядування, оскільки там уже відбулася  реформа адміністративно-територіального устрою і бюджети формуються знизу догори, а громади самостійно приймають рішення й не залежать від Варшави.

Голова Полтавської ОДА Віктор Бугайчук (ліворуч), Ян Гранат та Володимир Марченко впевнені, що співпраця між Полтавщиною та Республікою Польща розвиватиметься. Фото автора

За словами консула, ВВП Польщі за останні 10—15 років збільшився у 2,5 раза. Неабияким імпульсом до розвитку були інвестиції, а також успішна діяльність малого й середнього бізнесу, якому в країні приділяють велику увагу. Саме завдяки цьому та іншим енергійним і своєчасним реанімаційним заходам рівень життя людей тут наближається до середньоєвропейського.

Нині в Польщі розвивається експортне машинобудування, енергетика, сільське господарство, наука, хімічна промисловість. Країна працює над тим, щоб бути енергонезалежною. Задля цього біля Щецина будують термінал, у який уже до кінця року почнуть закачувати газ із Катару. Про це є відповідна домовленість. Вивчають можливість видобування сланцевого газу на власній території.

Розвиваючись сама, Польща хоче бачити навколо себе таких самих успішних сусідів. А тому її погляди нині спрямовані на Україну, яка незабаром підпише документ про економічну співпрацю з Євросоюзом.

«Одним із варіантів такої підтримки може бути створення спільних українсько-польських підприємств на Полтавщині», — вважає голова обласної державної адміністрації Віктор Бугайчук.

Загальна сума прямих інвестицій, внесених польськими інвесторами в підприємства Полтавщини, станом на 1 квітня 2013 року досягла 993,6 мільйона доларів. Ці кошти вкладено в підприємства, що займаються виробництвом та переробкою сільгосппродукції, виробництвом прянощів, охоронною та поліграфічною діяльністю, виробництвом цегли та блоків, оптовою торгівлею та транспортними перевезеннями. Питома вага Польщі в загальному обсязі іноземних інвестицій — 0,1%. Крім того, Полтавщина співпрацює з Польщею в галузі освіти, науки, культури тощо.

На зустрічі щодо співпраці між Польщею й Полтавщиною Ян Гранат запевнив присутніх, що поляки готові передавати нам свій досвід, аби українці уникнули помилок, яких зазнали поляки на шляху перетворень.

ДОВІДКА «УК»

Торік зовнішньоторговельний оборот товарів Полтавської області та Республіки Польща становив 34,3 мільйона доларів. Обсяги експорту товарів досягли за цей період 13,9 мільйона доларів, а імпорту — 20,4 мільйона доларів. Сальдо зовнішньої торгівлі — 6,5 мільйона доларів.

 Частка Польщі в загальному обсязі всіх зовнішньоторговельних відносин області з країнами світу становить 0,9% (експорту — 0,5% обсягу експорту області, імпорту — 1,5% обласного імпорту). 

Основу експорту підприємств Полтавщини до Польщі становить продукція рослинництва, хімічної та пов’язаних із нею галузей промисловості, жири й олії тваринного або рослинного походження, засоби наземного транспорту, готові харчові продукти, недорогоцінні метали та вироби з них.

В основі польського імпорту до області переважали вироби з каміння, гіпсу, цементу, котли, машини, електричні машини; мінеральні продукти, недорогоцінні метали та вироби з них, засоби наземного транспорту, маса з деревини або інших волокнистих целюлозних матеріалів, хімічної та пов’язаної з нею галузей промисловості тощо.

За підсумками 2013 року порівняно з відповідним періодом торік більш як на 90% зросли обсяги експорту послуг та до 40% імпорту послуг Полтавщини до Польщі. Оборот зовнішньої торгівлі послугами області з Республікою Польща становить майже 10 мільйонів доларів (експорт — 0,4 мільйона доларів, імпорт — 9,5 мільйона доларів). Питома вага Польщі — 3,7% загального обсягу послуг області.