На Рівненщині  до Першовересня благодійники дарують дітям із сімей, що опинилися в життєвій скруті, рюкзаки з приладдям. Це ініціатива голови облдержадміністрації Василя Берташа.

— В області майже 2 тисячі сімей, у яких виховується понад 5 тисяч дітей, перебувають під соціальним супроводом, — каже посадовець. — 300 з них — першокласники. Незважаючи на складні обставини, в які потрапила родина, кожна дитина повинна мати все потрібне для школи, аби перший дзвінок був для неї радісною подією. Саме тому принаймні портфелі для першачків зберуть благодійники, котрі з розумінням поставилися до нашої ініціативи.

Водночас влада послідовно й наполегливо вирішує не менш болюче й гостре питання: належне підвезення дітей та вчителів до шкіл.

— Ми вдячні Президенту України й уряду, що незважаючи на нелегку економічну ситуацію в державі фінансується програма «Шкільний автобус», адже вона дуже потрібна для глибинки. Ось і напередодні цього навчального року область отримала 35 новеньких автобусів, які вже роз’їхалися у найвіддаленіші села краю. Загалом з 2010 року Рівненщина отримала 80 автобусів, придбаних державним коштом, ще 18 придбано за кошти місцевих бюджетів, — розповідає Василь Берташ. 

Директор Білокриницької школи Рівненського району Олеся Ткачук, яка щойно отримала документи на новенький автобус від очільника області, радіє: тепер 40 дітей із села Антопіль не ризикуватимуть, щодня долаючи доволі насичену транспортним потоком ділянку міжнародної автомагістралі Київ — Чоп, щоб дістатися до школи. А їхні батьки і вчителі теж спатимуть спокійно.

ДОВІДКА «УК»

На Рівненщині підвезення до шкіл потребують 15 тисяч учнів та 3 тисячі вчителів. З них 11 тисяч школярів та 2 тисячі освітян уже дістаються шкільними автобусами, решта — поки що маршрутками, які перевозять цю категорію пасажирів за попередньо укладеними з місцевою владою угодами. Нині в області налічується 183 шкільних автобуси, а потрібно ще 80.