Після виконання стандартів НАТО і за згоди громадян Україна буде  членом і Північноатлантичного альянсу,  і Європейського Союзу. Ці слова керівника польського оборонного відомства Томаша Сємоняка можна вважати квінтесенцією коментування ухваленого у вівторок Верховною Радою Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості». Внесений Президентом України й ухвалений парламентом документ зокрема встановлює, що серед пріоритетів національних інтересів — набуття членства в Євросоюзі та долучення до євроатлантичного безпекового простору.

Депутати прибрали із законодавства норму про позаблоковий статус України, яку внесли у 2010 році з ініціативи колишнього президента Віктора Януковича. Однак прямо не вказано, що Україна прагне вступити в НАТО, натомість — обтічне формулювання про виконання критеріїв вступу. Водночас із  закону зникло речення про необхідність збереження стратегічного партнерства з Росією.

— У ситуації, що склалася в Україні, рішення Верховної Ради — це на сьогодні оптимальний варіант. Нинішня версія закону свідчить і про те, що українська сторона враховує агресивну позицію Росії щодо України. Зараз на першому місці у нас має бути економічне відродження, припинення воєнних дій і демократизація всього державного устрою, — прокоментував  ухвалений  документ нещодавно призначений керівник Міжнародного  секретаріату з безпеки та цивільної співпраці між Україною та НАТО Євген Марчук.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг  не став прогнозувати, як довго триватиме процес реформ в Україні, необхідних для вступу в НАТО. За його словами, самі українці вважають, що на це піде не менше шести років. Коментуючи у вівторок в інтерв’ю норвезькому телеканалу NRK рішення Верховної Ради про відмову України від позаблокового статусу, він зазначив, що Україні належить чимало зробити перед тим як порушити питання про входження в НАТО. «Нинішнє керівництво країни саме заявляло про необхідність провести серйозні реформи в обороні, у сфері боротьби з корупцією та держуправління, перш ніж можна буде подати заявку на членство», — заявив глава альянсу.

Єнса Столтенберга не лякає, що рішення Верховної Ради може призвести до подальшого погіршення відносин із Росією. На його думку, тільки в українського народу є право вирішувати питання про належність до НАТО.

А вільніший у коментарях колишній посол США в Україні Стівен Пайфер на своїй сторінці в Твіттері посміявся над заявою прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва відповісти Україні на скасування позаблокового статусу.

«Прем’єр Медведєв каже, що Росія відреагує, якщо Україна відмовиться від позаблокового статусу. Що зробить Росія? Анексує Крим, вторгнеться на Донбас? Ой, зачекайте», —  написав він.