Шведська урядова організація «Академія Фольке Бернадотте» спільно з Асоціацією малих міст України та Центром Разумкова починає реалізацію в нашій країні нового шведсько-українського проекту «Місцеве самоврядування і верховенство права в Україні», який фінансуватиме шведське агентство з міжнародного розвитку (SIDA). За словами проектного менеджера «Академії Фольке Бернадотте» Шейна Квінна, бюджет розраховано на три роки, він становитиме 3 мільйони євро.

Мета нового проекту — підтримка зміцнення та інтеграції принципів верховенства права в органах місцевого самоврядування, надання державних послуг в Україні. У ньому візьмуть участь 16 українських середніх і малих міст, де проведуть оцінювання роботи однієї із державних установ, що надає послуги мешканцям. Під час такого оцінювання проводитимуть аналіз законодавства, яке регламентує цю сферу, стосовно його відповідності принципам верховенства права (законність, доступність, право бути почутим, право на оскарження, прозорість, підзвітність). Наступним етапом оцінювання буде опитування надавачів послуг (працівників установи, що надає послуги) і отримувачів (жителів міст). На основі отриманої інформації експерти напрацюють відповідні рекомендації, які допоможуть установам покращити свою роботу і зробити її такою, що максимально відповідає принципам верховенства права.

«Даний проект включатиме три етапи: дослідження відносин між органами місцевого самоврядування, зокрема аналіз законодавства щодо ОМС, інформаційну кампанію та розробку рекомендацій для ОМС і механізм постійних консультацій між різними органами місцевого самоврядування», — уточнює директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Асоціація малих міст України, яка має великий досвід у реалізації міжнародних проектів, виконуватиме в організаційно-адміністративну роль, забезпечить розповсюдження корисного досвіду, напрацьованого у межах проекту, а також проведе відбір міст для участі у ньому.

«Реалізація нового шведсько-українського проекту допоможе покращити взаємодію між муніципалітетами й громадськістю. Адже муніципалітети мають знати, як впровадити принципи прозорості, підзвітності у своїх структурах, а громадськість у кожному селищі та селі мусить навчитися контролювати цю владу та брати участь в управлінні муніципалітетом», — вважає виконавчий директор Асоціації малих міст України Валентина Полтавець.

У рамках проекту заплановано провести чимало навчальних заходів для представників місцевого самоврядування і громадських організацій. Уже розпочато підготовчий процес, під час якого підберуть міста, сформують команду експертів, до якої увійдуть юристи й соціологи, підготують детальний робочий план проекту.

«Я вірю в те, що органи держвлади забезпечать стандарти прав людини. Якість надання держпослуг впливає на права громадян, це основа розбудови громадянського суспільства», — зазначає генеральний директор «Академії Фольке Бернадотте» Свен-Ерік Шьодер.

 Досвід європейських країн надзвичайно актуальний для зміцнення українського місцевого самоврядування.