Слідче управління прокуратури Черкаської області розслідує кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень працівниками міліції під час проведення зібрань громадян біля приміщення Черкаської обласної державної адміністрації з 21 по 27 січня цього року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень).

Як розповів прокурор області Віктор Миколенко, в межах розслідування слідчі прокуратури повідомили про підозру шістьом працівникам батальйону патрульно-постової служби УМВС України в області за фактом фальсифікацій під час подій, які відбулися біля приміщення Черкаської облдержадміністрації 23 січня цього року. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

— Триває досудове розслідування, хід якого я взяв під особистий контроль, — додав Віктор Миколенко.

До речі, однією з перших робочих зустрічей новопризначеного голови Черкаської обласної державної адміністрації Юрія Ткаченка стала зустріч із працівниками правоохоронних органів та місцевою самообороною. Її учасники обговорили можливості співпраці для підтримки громадського порядку й унеможливлення провокацій на території області.

Усі зійшлися на тому, що нині для збереження спокою серед населення важливо не допустити так званої «псевдосамооборони», яка компрометуватиме як саму структуру, так і органи влади.

Як зазначив керівник місцевої Самооборони Геннадій Шевченко, для викоренення цього явища ведуть облік людей, які виявляють бажання вступити в лави Народної Самооборони, їм там видають відповідні посвідчення.

Нині для охорони громадського порядку на вулицях міст створено групи швидкого реагування з представників Самооборони. З початку року в області зареєстровано 178 кримінальних злочинів проти більш як 250 на початку 2013-го. Це дає підстави вважати, що попри складну суспільно-політичну ситуацію, криміногенна обстановка в області не загострилася.

Під час зустрічі обговорили й можливість залучення представників Самооборони до роботи у відділі протидії корупції та на посаді радника голови облдержадміністрації. Також Юрій Ткаченко заявив про плани створення, за наявності законних підстав, муніципальної міліції.