Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»

Росія відповідно до своїх зобов’язань, чинних у межах угоди СНД про розшук злочинців, була зобов’язана виставити в систему розшуку поданих Україною 23 осіб разом із Віктором Януковичем. Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За його словами, федеральна казенна організація ДІАЦ МВС Росії послідовно ігнорувала всі запити України, а відтак не виставляла в систему розшуку в країнах СНД дані на екс-президента та інших високопосадовців. Цим самим порушила всі встановлені процедури.

«Росія ігнорує документи про розшук 24 осіб, які раніше обіймали високі пости в Україні. Окрім них штучно не оголошено у розшук в Росії і СНД за системою в цілому ще кілька десятків людей, яких об∂рунтовано підозрюють у злочинах, скоєних в Україні», — передає слова Арсена Авакова прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

Зважаючи на ситуацію, відомство розпочало підготовку документів про вихід в односторонньому порядку з порочної системи розшуку під контролем російського правосуддя, тобто на основі двосторонніх відносин направить пропозиції щодо співпраці в цьому питанні всім країнам — членам СНД.

У заяві міністр нагадав про повне ігнорування російською стороною заяв української сторони про неприпустимість таких дій. Відтак МВС призупинило подачу інформації в Міжнародний інформаційний банк країн — учасниць СНД, адміністрування якого веде МВС Російської Федерації. Зокрема, до особливого розпорядження призупинено внесення в цей банк інформації щодо осіб, оголошених у розшук правоохоронними органами України.

Арсен Аваков пояснив, що в нинішніх умовах його міністерство ставить за мету остаточний перехід на інші механізми міжнародного співробітництва в правоохоронній діяльності. Йдеться про встановлення прямих двосторонніх договорів з країнами-партнерами, а також про вдосконалення взаємодії у межах Інтерполу. Комплексне рішення щодо цього питання винесе Кабінет Міністрів.