Президент Італії Джорджо Наполітано вирішуватиме долю премєр-міністра та уряду країни. Рішення Енріко Летти піти у відставку спричинене голосуванням його однопартійців, які висловилися за зміну кабінету.

136 демократів підтримали пропозицію очільника партії – Маттео Ренці – змінити уряд, 12 проголосували проти, 4 утрималися. Однопартійці Летти невдоволені надто повільним запровадженням економічних реформ. Мер Флоренції Маттео Ренці має всі шанси отримати мандат премєра.

«Я впевнений, що ми стоїмо на роздоріжжі. Італія вимагає радикальних змін. Або ці зміни запропонує Демократична партія, або цього не зробить ніхто», – заявив Ренці.

Думки демократів, присутніх на засіданні партійного керівництва під час голосування, різняться. Деякі вважають це необхідністю, інші – примусовим кроком.

«Рішення, яке сьогодні ухвалила переважна більшість, напевно, є найкращим, беручи до уваги необхідність втрутитися у ситуацію в країні, де люди і місцева влада потребують негайних відповідей. Повірте мені, я знаю це дуже добре, бо керую найважливішим містом Італії» – заявив мер Рима.

«Є одне, з чим я не погоджуюсь: це – примусовий вибір. І це було політичним рішенням, яке просто позбавило Енріко Летту довіри», – каже демократ, що голосував проти.

Президент Наполітано має провести низку консультацій з усіма партіями, представленими в парламенті, перш ніж дати Ренці мандат на формування кабінету. Новий премєр повинен заручитися підтримкою парламентської більшості. Найскладніше буде переконати правоцентристів, які раніше підтримували Летту.

Copyright © 2014 euronews