Уряд, судячи з останніх вчинків його очільника Володимира Гройсмана, серйозно заходився підтримувати вітчизняного виробника. Після нещодавнього перебування на столичному ДП «Антонов» Прем’єр побував із робочою поїздкою в одному з промислових центрів країни — Кременчуці. Про його відвідини ПАТ «АвтоКрАЗ» ми вже повідомляли. А вже на базі ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» він провів перше виїзне засідання Національного комітету з промислового розвитку. Саме проведення зібрання на підприємстві реального сектору свідчить про серйозні наміри Прем’єра перейти від слів до діла. 

«Наше завдання полягає в тому, щоб розробити механізми підтримки наших українських підприємств на шляху виробництва конкурентної продукції, створення необхідної доданої вартості, використовуючи всі наші наявні можливості й ресурси. Правильна організація, координація й підтримка дасть нам змогу отримати дуже добрий ефект», — переконаний Володимир Гройсман.

Нині Кабмін і Верховна Рада зобов’язані об’єднати зусилля в стимулюванні розвитку машинобудування й знаходити спільні рішення. Політику відродження вітчизняної промисловості підтримує і Президент. Таке об’єднання зусиль обов’язково зміцнить позиції України на внутрішньому й зовнішньому ринках.

«У нас є надзвичайно серйозний потенціал. Ми володіємо технологіями, необхідною виробничою базою для того, щоб виробляти український продукт. Цей продукт конкурентний у багатьох сферах, — зазначив глава уряду, коментуючи огляд виробничих потужностей згаданих кременчуцьких підприємств. — Моя позиція така: за всіх рівних умов український продукт має на внутрішньому ринку одержувати підтримку, тому що він тут створює продукт, тут у нас є  робочі місця, додана вартість, податки».

За результатами першого виїзного засідання Національного комітету з промислового розвитку Володимир Гройсман доручив першому віце-прем’єр-міністрові — міністрові економічного розвитку і торгівлі Степанові Кубіву розробити рішення щодо підтримки українського товаровиробника.

«Маємо визначити критерії для всіх і зобов’язати всіх за цими критеріями замовляти продукцію, — цитує слова Володимира Гройсмана департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — Мене цікавлять обсяги нашого виробництва, максимальна локалізація, додана вартість, бо тут робочі місця й заробітна плата».

Відповідні акценти, а також розумні преференції для виробників слід враховувати під час максимально швидкого розроблення проекту рішень — чи то постанови уряду, чи то зміни до законодавства.

Зрозуміло, нині Україна не лише має всі можливості для відновлення зростання промислового виробництва й забезпечення ринку конкурентоспроможною продукцією. У нас просто нема іншого виходу. Літати можна й треба вітчизняними літаками. Інакше як їх експортувати, коли на внутрішніх авіалініях курсують переважно іноземні моделі? Так само навіщо вкладати в закупівлю закордонних вантажівок, коли в центрі країни працює такий промисловий гігант, як «АвтоКрАЗ»? Аналогічна картина і щодо залізничного транспорту, зокрема рухомого складу. До слова, його моральна й фізична зношеність перевищує 80%. Ось де широке поле діяльності для наших вагонобудівників. І не лише для них, адже внутрішній ринок надзвичайно широкий. У його розвиток і слід інвестувати, вважає Прем’єр.

Говорячи про вітчизняне вагонобудування, Володимир Гройсман  зазначив, що українська продукція має високу сертифіковану якість за ціною на 30—50% нижчою, ніж у європейських і світових виробників. І за високої локалізації від 60 до 100% усіх компонентів виготовляють саме в Україні.

У зв’язку з цим Прем’єр ставить завдання в кооперації зі світовими виробниками спільно виробляти в Україні продукцію у тих галузях, де в нас є достатні можливості.

Прем’єр-міністр звернув увагу, що Національний комітет вирішив провести саме виїзне засідання, оскільки це відкриває можливість для ознайомлення з дійсною ситуацією на місцях, і зрештою, бачити повну ситуацію.  «Хочу сам відчувати і бачити, як ситуація сама працює у країні, бо з кабінету в Києві це не завжди відчутно. У мене має скластися картина промисловості країни», — підкреслив Володимир Гройсман. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»