Як наголосив глава Представництва Європейської комісії в нашій країні Ян Томбінськи на зустрічі із представниками українського бізнесу, європейська економіка після двох років стагнації отримала новий поштовх до розвитку. Цього року імпорт ЄС зросте на 5%, і тенденція посилиться в 2015-му. Ці можливості треба використовувати Україні, проте на європейський ринок заходити слід із продуктами, які є не стільки конкурентоспроможними за ціною, скільки за якістю.

Представник ЄС нагадав, що Євросоюз застосував асиметричний підхід. Так, Україна поки що не відкриває свого ринку для країн європейської спільноти. Це відбудеться лише після підписання другої частини угоди про зону вільної торгівлі. А ось Європа для наших товаровиробників відкриває свій ринок уже 24 квітня. Тому Ян Томбінськи рекомендує донести до всіх українських компаній, що вже активно працюють або тільки почнуть працювати на ринках країн ЄС, які документи вони повинні підготувати та пройти процедури, щоб розпочати роботу.

У свою чергу урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій Пятницький зазначив, що автономні торговельні преференції від ЄС, які почнуть за кілька днів діяти, дадуть змогу скасувати ввізні мита для більшості українських товарів і нададуть Україні відчутні фінансові переваги.

За його словами, торговельний пакет ЄС включатиме скасування ввізних мит для 94,7% усього обсягу промислових товарів, а також для 83,4% усіх товарних позицій сільгосппродукції.

«Реалізація преференцій забезпечить зниження тарифів для продукції хімічної галузі, а 15,9 % продукції підпадатиме під нульові тарифні квоти. До того ж Єврокомісія не зменшує річного обсягу тарифних квот, незважаючи на 5—6-місячну тривалість дії преференцій. Щодо деякої промислової та аграрної продукції не буде одразу лібералізації. Тобто діятимуть мита, що діяли б на перший рік, якби була  підписана угода про вільну торгівлю. Водночас обсяги тарифних квот, незважаючи на це, буде у повному обсязі запропоновано українським виробникам, тобто не буде жодних скорочень на ті місяці, протягом яких преференції не діяли», — констатував він.

Валерій Пятницький також зазначив, що через систему імпортних ліцензій реалізовуватиметься адміністрування квот для яловичини, свинини, м’яса птиці, молока, йогуртів, вершкового масла, яєць, пшениці, ячменю й кукурудзи. Такий підхід дасть змогу уникнути корупції та знизить навантаження на українського виробника.

Він наголосив, що загальний економічний ефект від торговельних преференцій ЄС для української економіки може становити 497 мільйонів євро і включатиме зокрема 97 мільйонів економії українськими експортерами від скасування ввізних мит, а також 340 мільйонів від збільшення експорту української агропродукції й 53 мільйони від збільшення експорту переробленої сільгосппродукції.