На космодромі на мисі Канаверал відбувся запуск ракети-носія Atlas V з дослідним ровером Perseverance, який шукатиме на Марсі сліди життя, зокрема, мікроорганізми в кратері Джезеро. 

Трансляція запуску і спостереження за змодельованим польотом відбувається на сайті NASA. Запущена сьогодні ракета приземлиться на Марсі через сім місяців,  18 лютого 2021 року, в кратері Джезеро. Цей ровер став найбільшим, найважким і найскладнішим транспортним засобом, який агенство NASA будь-коли відправляло на Червону планету. Після приземлення в кратері робот збиратиме зразки ґрунту, які будуть повернуті на Землю в ході іншої місії, а також фотографувати те, що знаходиться навколо нього. Термін роботи машини – 687 земних дні або два марсіанських роки.

Perseverance повинен зібрати зразки марсіанських порід, які потім будуть доставлені на Землю в рамках місії Mars Sample Return, старт якої запланований на 2026 рік. Ровер оснащений новітніми науковими приладами і 23 камерами. Під час посадки, пересувань і збору зразків будуть використовуватися мікрофони. 

Крім того, на борту Perseverance знаходиться безпілотний вертоліт Ingenuity, який допоможе марсоходу знаходити локації для досліджень. Це перший подібний пристрій, який працюватиме за межами нашої планети.

Місія «Марс-2020» стала третьою в цьому місяці, що стартувала до Червоної планети. Раніше в космос були запущені зонд ОАЕ «Аль-Амаль», який вивчатиме атмосферу Марса, перебуваючи на його орбіті, а також китайський зонд «Тяньвень-1», який, як і Perseverance, працюватиме на поверхні Марса і шукатиме там ознаки життя.

На борту марсохода на Червону планету вирушили майже 11 мільйонів імен землян, які захотіли увічнити себе в історичну місію. Для цього NASA створило спеціальний сайт, де можна було внести своє ім'я в спеціальну електронну форму. Імена були нанесені електронним променем на три кремнієві чіпи розміром з ніготь.

Про плани створення свого п'ятого марсохода представники NASA розповіли ще в грудні 2012 року. Він повинен стати наступником ровера Curiosity, який сів на Марс в серпні 2012 року і працює там досі.  

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»