Ініціативи українського уряду передусім в енергосфері щодо лібералізації ринку газу, вдосконалення процедур ліцензування видобутку посилають чіткий і важливий меседж уряду США та американським інвесторам: Україна серйозно налаштована на реформи та створення енергоресурсного балансу. Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з міністром енергетики США Ріком Перрі, який перебуває в Україні вперше, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів.

Володимир Гройсман наголосив, що співпраця між Україною та США має глибокий стратегічний характер, а кооперація безпосередньо в енергетичній галузі допомогла протистояти енергетичній агресії, з якою Україна зіткнулася в 2014 році після окупації Криму та частини Донбасу. «Нині бачимо широкий спектр можливостей для кооперації. Йдеться про видобуток газу, ядерну енергетику тощо», — зазначив Прем’єр.

Рік Перрі висловив позицію адміністрації президента Трампа щодо загроз проекту «Північний потік-2». За його словами, громадяни Європи та України не можуть бути заручниками таких проектів. Володимир Гройсман запропонував об’єднати зусилля у протидії цьому проекту, а також запросив американську сторону до активної участі в обговоренні можливостей спільного управління українською ГТС, приватизації енергооб’єктів, модернізації вугільної галузі.

Рік Перрі запропонував обговорити кооперацію в газовидобутку. США перебувають серед лідерів з видобутку нафти й газу. Тож українські надра й американські технології можуть дати значний економічний поштовх для обох країн. А це не лише енергозабезпечення, а й нові робочі місця, запровадження інновацій.