Влада розглядає питання розширення повноважень регіонів. Про це заявив Голова Верховної Ради, в.о. Президента Олександр Турчинов під час зустрічі з Генеральним секретарем ОБСЄ Ламберто Дзанньєром.

Сторони обговорили ситуацію в Україні і співпрацю з ОБСЄ. За словами Олександра Турчинова, системна криза, яку успадкувала наша країна, потребує рішучих дій нової влади: «Саме тому ми ведемо діалог з усіма регіонами країни та розглядаємо питання розширення повноважень регіонів». Ідеться про створення умов для розширення економічної самостійності регіонів та посилення прав саме місцевих органів влади.

«Але ми не говоримо про федералізацію країни, що намагається інспірувати Росія через своїх агентів впливу з метою розірвати Україну на шматки», — додав він, пояснивши, що влада виступає за сильні регіони, але в межах єдиної унітарної країни.

Обговорено й порушення на території Криму прав громадян України. «Їх силою змушують виходити з українського громадянства і набувати російського, їх позбавляють роботи, виселяють з домівок», — сказав Олександр Турчинов, наголосивши, що також відбувається обмеження прав національних меншин, зокрема корінного населення — кримських татар, повідомляє прес-служба Президента. Ламберто Дзанньєр наголосив, що поведінка Російської Федерації стосовно Криму та в частині порушення Будапештського меморандуму, підписаного за співпраці з ОБСЄ, є серйозною проблемою для всієї системи безпеки в Європі та світі загалом.

«Ми підтримуємо розвиток подій в Україні стосовно забезпечення стабілізації ситуації. Зі свого боку намагатимемося робити все від нас залежне, щоб наш контингент перебував на всій території України», — сказав Ламберто Дзанньєр, додавши, що ОБСЄ збирається відрядити спостережну місію до Криму.

Сторони приділили увагу питанню проведення президентських виборів 25 травня. «Переконаний, спостерігачі від ОБСЄ сприятимуть проведенню чесних і прозорих виборів», — наголосив Генсек ОБСЄ.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»