Головний редактор авторитетної турецької газети «Заман» Екрем Думанлі з усмішкою вивчив документи поліції, перш ніж його провели редакцією газети під оплески співробітників, які зібрались на балконах. «Нехай бояться ті, хто скоїв злочин. Ми не боїмося», — сказав пан Думанлі, коли його супроводжували до поліцейської машини, стверджують очевидці.  Згодом  простір навколо приміщення  найтиражнішого (937 000 примірників щодня) видання Туреччини заповнили сотні небайдужих стамбульців, які прийшли висловити незгоду з наступом на свободу слова.

Загалом щонайменше 34 людини заарештовано під час поліцейських рейдів на провідні газету і телеканал. Окрім редактора газети «Заман», якого згодом відпустили, серед них і Хідаєт Караджа, директор телекомпанії «Саманйолу».  Їх звинуватили у спробі захопити контроль над державою і закидають близькі зв’язки з ісламським священнослужителем Фетхуллахом Гюленом, духовним лідером руху «Хізмет». Колишнього союзника президента Туреччини, який живе в добровільному вигнанні у США, звинувачують у створенні «паралельної держави» в Туреччині.

Експерти  кажуть, що час арештів не був випадковим. Майже рік тому спалахнув найбільший корупційний скандал у сучасній історії Туреччини. Атака була спрямована на тодішнього прем’єр-міністра, а нині президента Реджепа Таїпа Ердогана, а також його близьке оточення. Четверо міністрів були змушені піти у відставку.

Неочікувано пан Ердоган зумів обернути це собі на користь, оголосивши війну тому, що він назвав «паралельною державою»: послідовникам його колишнього союзника Фетхуллаха Гюлена, які, за його словами, планували державний переворот. Він звільнив тисячі поліцейських і прокурорів. Другий етап — заарештовувати критиків.

Туреччина посідає 154 місце з 180 в індексі свободи преси, укладеному «Репортерами без кордонів». Правозахисні організації висловлюють занепокоєння, що у країні, яка прагне членства в ЄС, свобода ЗМІ під загрозою.

Верховний  представник Євросоюзу в закордонних справах та безпековій політиці Федеріка  Могеріні та комісар ЄС з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган  у заяві зазначають, що  будь-який рух у бік членства в ЄС залежить від «повної поваги до верховенства закону і основних прав». Рейди та арешти не сумісні зі свободою засобів масової інформації, яка є основним принципом демократії», — йдеться в заяві єврочиновників.

ДУМКА КОЛЕГИ

Мустафа Йилмаз ЕДИП,
редактор відділу міжнародних
новин газети «Заман»:

— За три дні до останньої операції у меджлісі поспіхом ухвалили поправки до закону, які вніс Таїп Ердоган. Замість формулювання «підозра у сильній провині» і «конкретна підозра» було вписано формулювання «можлива підозра», за обвинувачення у якій людину можуть взяти під варту й накласти арешт на майно. Такі зміни у законі повністю придушують права незалежних медіа, які згодом можуть стати причиною повного знищення незалежного інформування в Туреччині.